Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevihanesi) ve çağdaş müzecilik bağlamında değerlendirilmesi - Dayıoğlu, Server (My University, 1993)
Bu tezde Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevihanesi) beş bölümde incelenmiştir. Birinci Bölüm giriştir. İkinci Bölümde: Müzenin içinde bulunduğu binanın bir Mevlevi Tekyesi olması nedeniyle tarikata adını veren Mevlana ve Mevlevilik ile Mevleviliğin kınaca tarihçesi, mevlevi tekyeleri ve mevlevihaneler ile içindeki yaşam anlatılmış, Galata Mevlevihanesinin tarihçesi ve külliyenin tek tek yapıları mimari ve tarihi özellikleri ile tanıtılmıştır. üçüncü Bölümde: Divan Edebiyatının mevlevilikteki yeri ve önemi, Galata Mevlevihanesinin Divan Edebiyatı Müzesi 'ne dönüştürülmesi, koleksiyonları, eser temini, sergileme mekanları, depoları, belgeleme yöntemleri, koruma yön temleri, eğitim ve tanıtım faaliyetleri ile idari ve mali yapısı anlatılmıştır. Dördüncü Bölümde: Galata Mevlevihanesinin müze olarak kullanılmasının çağdaş müzecilik bağlamında değerlen dirilmesi önerilerle yapılmıştır. Beşinci Bölümde: Tez sonuç ve anlatılanların değerlendirilmesi ile tamamlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1993
Keywords: Divan edebiyatı müzesi; Galata Mevlevihanesi