Açık planlı büro yapılarında işitsel konforun sağlanmasına yönelik yaklaşım örnekleri - Acar, Barış (My University, 2007)
Bu çalısmada kullanımı ülkemizde de giderek yaygın hale gelmis olan açık planlı büro yapılarının mimari tasarım asamasında, isitsel konforun saglanmasına yönelik alınması gereken önlemlerin somut olarak ortaya konulmasına çalısılmıstır. Bu amaçla İstanbul Kartal'da bulunan Sitecco firmasına ait açık planlı büro hacminde ve İstanbul Ümraniye' de bulunan Bosch firmasına ait açık planlı büro hacminde akustik ölçümler yapılmıstır. Mevcut hacimler bilgisayar ortamında modellenmis ve kapalı mekanlarda ısınsal analizlerle ses hareketlerini taklit ederek çok yaklasık sonuçlarla akustik hesaplar yapan Odeon 8.0 programına aktarılmıştır. Odeon 8.0 programı kullanılarak her iki hacimde de "farklı bölme eleman yüksekliği"nde "farklı yüzey yutuculukları" altında isitsel konfor ortamı analiz edilerek en uygun kosullar ortaya konulmustur. Yapılan çalısma sonucunda isitsel konforun sağlanmasına yönelik her ne kadar basarılı sonuçlar elde edilmis olsa da, mimarların planlama sürecinde işitsel konfor ögelerini de hesaba katarak tasarım yapma gerekliligi bir kez daha ortaya konulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Açık planlı büro; İşitsel konfor; Akustik tasarım