Hasan Ali Toptaş'ın eserlerinin incelenmesi: Yapı-tema - Civalıoğlu-Sevindik, Berna (My University, 2021)
"Hasan Ali Toptaş'ın Eserlerinin İncelenmesi: Yapı-Tema" başlıklı bu çalışmanın ilk bölümünde yazarın bugüne dek yayımlanan sekiz romanı; "Sonsuzluğa Nokta", "Gölgesizler", "Kayıp Hayaller Kitabı", "Bin Hüzünlü Haz", "Uykuların Doğusu", "Heba", "Kuşlar Yasına Gider", "Beni Kör Kuyularda" incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde "Geçmiş Şimdi Gelecek", "Ölü Zaman Gezginleri", "Gecenin Gecesi" başlıklı kitaplar dahilinde yazarın şimdiye kadar yayımlanan tüm hikayeleri incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümü olan giriş bölümünde Hasan Ali Toptaş'ın hayatı, eserleri hakkında bilgiler verilmiş ve aldığı ödüller listelenmiştir. Yıldız Ecevit'in tanımıyla "Postmodern bir modernist" olan Hasan Ali Toptaş'ın kurmaca evreninin dahil olduğu fikirsel arka plan incelenmeye çalışılmıştır. Toptaş'ın literatürdeki yerini tespit etmek adına, yazar ile ilgili yapılmış tüm lisansüstü çalışmalar belirlenmiştir. Bunları anmadan geçmek akademik etik göz önüne alındığında mümkün değildir. Çalışmanın ikinci bölümünde Toptaş'ın romanları; şekil özellikleri, olay örgüsü, bakış açısı, yararlanılan anlatım teknikleri, zaman, mekan, şahıs kadrosu ve tema unsurları bakımından her eser dahilinde ayrı ayrı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde hikayelerin her biri müstakil başlık olarak yine romanlarda yer alan unsurlar bağlamında incelenmiştir. Sonuç bölümünde Toptaş'ın roman ve hikayelerinde yer alan önemli özellikler tespit edilmiştir. Eserlerin ortak noktaları, yazarın biyografisiyle örtüşen yanları, bilhassa metinlerarasılık ve iç metinlerarasılık bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular bütünleyici bir gözle değerlendirilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Hasan Ali Toptaş; Hasan Ali Toptaş’ın romanları ve hikayeleri