İstanbul'da oluşturulan gecekondu önleme bölgeleri: Kullanıcı profili açısından soğanlık, Uğur Mumcu Mahallesi örneği - Öztürk, Deniz (My University, 2005)
Bu çalışma, ülkemizde uygulanan konut politikaları kapsamında oluşturulan gecekondu önleme bölgelerini, Soğanlık, Uğur Mumcu Mahallesi bağlamında irdelemektedir.Çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın yapılma amacı, kapsamı ve çalışmada uygulanan yöntem ve teknikler ele alınmıştır.kinci bölümde, genel olarak konut ve konut sorununun tanımı üzerinde durularak bu çok bileşenli olgunun toplumun farklı katmanları arasında nasıl algılandığı ortaya konulmuştur.Bölümün sonunda, konut sorununu oluşturan temel faktörler tarihsel süreçler içerisinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Türkiye'de konut sorununun gelişim süreçleri ve bu süreçler içerisinde uygulanan konut politikaları incelenmiştir. Bu inceleme sırasında uygulanan politikalar ve çözüm arayışları, içinde bulundukları süreçlere göre belli karakteristik dönemlere ayrılmıştır. Bunlar,Cumhuriyet öncesi dönem Cumhuriyet sonrası dönem Plansız dönem Planlı dönem olmak üzere değerlendirilmiştir.Dördüncü bölümde ise, Cumhuriyet dönemi sonrasında merkezi ve yerel yönetimlerin konut sorununa bakışı ve bu bağlamda yapılan yasal düzenlemeler ortaya konulmuştur. Bu yasal düzenlemelerden özellikle, alt gelir guruplarının konut sorununa çözüm amacıyla ve çarpık kentleşmenin temelini oluşturan gecekondulaşmayı önlemeye yönelik çıkartılan 775 Sayılı Gecekondu Yasası ve oluşturulan Gecekondu Önleme Bölgeleri kavramları incelenmiştir.Beşinci bölümde ise, 775 Sayılı Gecekondu Yasası ile oluşturulan Gecekondu Önleme Bölgelerinden biri olan Soğanlık Bölgesi ele alınarak, bu bölge içerisinde yer alan ve ülkemizdeki alt gelir gurubunun konut sorununa çözüm olarak oluşturulan Uğur Mumcu Mahallesi Toplu Konut Yerleşim Alanı, incelenmiştir. Bölümün sonunda bu yerleşim bölgesinde ki kullanıcılarla yapılan anket çalışması ve değerlendirilmesi yer almaktadır.Çalışmanın son bölümünde ise, Uğur Mumcu Mahallesi'nde yapılan alan çalışmasının sonuçları, elde edilen veriler doğrultusunda, sonuçlar başlığı altında değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Türkiye de konut; Konut politikası; Konut sorunu