Cumhuriyet Dönemi polis teşkilatı ve eğitimi - Altıner, Ünal (My University, 2001)
Araştırmamızda, birinci bölümde polis kavramı ve Türk Polis Teşkilatımı tarihçesi ele alındı. Polis kavramı verildikten sonra, Türk Polis Teşkilatı; Eski Türkler' de ve Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren alınarak, Cumhuriyet dönem; polis teşkilatına kadar anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Cumhuriyet dönemi ve sonrası polis teşkilatı ele alınarak, yapılan yeniliklerle günümüzdeki Türk Polis Teşkilatının yapısı olan merkez ve taşra teşkilatı incelenmeye çalışılmış, merkez teşkilatına bağlı daire başkanlıkları ve görevleri ile taşra teşkilatının kısımları açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde polis eğitim kurumlarının tarihi gelişimi ele alınarak, Cumhuriyet dönemi, 12 Eylül 1980 sonrası ve günümüzdeki polis teşkilatının eğitimi anlatılmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde basın-polis ilişkisi ele alınarak, 21. yüzyılda Türkiye ve bazı batı ülkelerinin polis eğitimi karşılaştırılarak Emniyet Teşkilatında görülen aksaklıklar ve çözüm önerileri ile daha iyi bir Emniyet Teşkilatı için kamuoyunun talep ve önerileri dile getirilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001
Keywords: Polis teşkilatı; Cumhuriyet dönemi polis teşkilatı