Çokuluslu işletmelerde kariyer planlama ve ülke uygulamalarından örnekler - Demirayak, Hilal (My University, 2004)
Günümüzde globalleşme ile birlikte hızla önem kazanan çokuluslu işletmeler, ayakta kalabilmek için her alanda rekabetçi konuma gelmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Uluslararası alanda faaliyet gösteren bu çokuluslu işletmelerin başarılı olabilmesi ve örgütsel verimliliği arttırabilmeleri için insan gücüne önem verme gereğini yerine getirmesi yeni bir kavram olan Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimini ve fonksiyonlarından biri olan Uluslararası Kariyer Planlamayı ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda çokuluslu işletmeler faaliyet gösterdikleri ülkelere göre uyguladıkları farklı kariyer yönetim politikaları ile çalışanlarını elinde tutmak ve verimliliği arttırmak amacındadır. Böylece gerek işletmelerin ve gerekse bireylerin gelecekteki kariyer beklentilerini en üst düzeyde gerçekleştirebilmeleri için farklı ülkelerde kariyer imkanları sunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, öncelikle globalleşme ile birlikte gelişen kariyer planlama ve kariyer yönetimi çalışmaları sonucu daha büyük önem kazanan uluslararası kariyer planlama kavramının incelemesi ve öncelikle farklılık ve araştırmaların içeriği göz önüne alınarak seçilen çokuluslu işletmelerin faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki kariyer planlama çalışmalarından örnekler verilerek, yaklaşımlarının belirlenmesidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Konuyla ilgil genel kavramlar; Kariyer planlamasının İKY nde yeri önemi ve uygulanması; Çokuluslu işletmelerde uluslararası İKY ve kariyer planlama