Akülerin çevreye zararları ve geri kazanılması - Tombul, Bekir (My University, 2005)
Gün geçtikçe artan araç sayısıyla birlikte akülerin üretimi de artmaktadır. Akülerin kullanımısonunda oluşan atıkların çevreye minimum zarar verecek şekilde uzaklaştırılması ve gerikazanımı mutlak sağlanmalıdır. Atık akülerin içinde mevcut olan ve çevreyi tehdit edenmaddelerin başında kurşun ve sülfürik asit gelmektedir.Ülkemizde hatırı sayılır bir sektör olan atık akülerin geri kazanımı mevcut durumda illegalyöntemlerle yürütülmekte olup insan sağlığını ve çevreyi tehdit edecek boyutlardadır.Bu çalışmada akülerin çevreye zararları üzerinde durulmuş ve atık akülerin dünyadaki mevcutyönetimleri gözden geçirilerek ülkemizde çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden nasıl birtoplama, taşıma ve geri kazanım sistemlerinin uygulanması gerektiği hakkında bilgilerverilmiştir.Ülkemizde şuan atık akülerin geri kazanımı % 95 gibi yüksek oranlarda gözükmesine rağmenbu geri kazanım faaliyeti daha çok akünün ticari olarak değerli olan kurşun, kurşun bileşiklerive plastik malzemeleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Buna karşın akü asidi olarak kullanılan veçevreye oldukça zararlı olan sülfürik asit kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakılmaktadır. Budurum toprak, hava ve su kirliliğine sebep olmaktadır. Uygun bir atık akü yönetim sistemininoluşturulmasıyla bu kirliliğinde ortadan kalkacağı düşünülmektedir.Ayrıca bu çalışma kapsamında kurşun metalinin kullanım alanları ve önemi ile ilgili bilgilerverilmiş, dünyadaki üretim ve tüketim durumları incelenmiştir.Anahtar kelimeler: Atık Akülerin Geri Kazanımı, Atık Akülerin Çevreye Zararları, GeriKazanım, Atık Akü Yönetimi, Kurşunix
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Aküler hakkında genel bilgiler; Akü üretim ve kullanım miktarının tesbit edilmesi; Kurşun metalinin kullanım alanları ve önemi