Hidroksiapatit kristallerinin kontrollü ilaç salımında kullanımı - Ekmen, Müge (My University, 2009)
Gelişmekte olan ilaç sanayi, yeni bir etkin madde üretmek yerine etkin maddenin vücuda kontrollü olarak salımı üzerinde çalışmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda çoğunluğunu polimerlerin oluşturduğu kontrollü ilaç salım sistemleri geliştirilmiştir. Fakat pek çok polimerlerin biyouyumlu yada biyobozunabilir olmayışı bu polimerlerin yerini alabilecek biyouyumlu malzemelerin arayışını zorunlu kılmıştır. Kontrollü ilaç salımında kullanılabilecek biyouyumlu malzemelerin en önemlisi hidroksiapatittir (HAP). Antibiyotikler, İbuprofen ve diğer ajanlar için ilaç taşıyıcı olarak HAP üzerine yapılan çalışmalar, büyük bir ilgi uyandırmıştır. HAP, insan kemik yapısıyla hemen hemen aynı kimyasal kompozisyona sahiptir bu nedenle ilaç taşıyıcı sitem olarak osteoiletkenlik ve biyouyumluluğunu direkt olarak arttırmaktadır. Bu çalışmada ıslak kimyasal metot kullanılarak üretilen gözenekli hidroksiapatit kristallerinin ilaç salımında kullanılabilirliği araştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Hidroksiapatit; Kontrollü ilaç salımı; İbuprofen