Örgütsel yedekleme planlaması ve bir uygulama - Şap, Ömer (My University, 2005)
Bu çalışmada örgüt kavramı dahilinde insan kaynaklarının bir alt dalı olan örgütsel yedekleme üzerinde durulmuştur. Örgütsel yedekleme, firmalarda özellikle kritik nitelikteki pozisyonların çeşitli nedenlerle boşalması durumunda acilen bahsi geçen pozisyonun mevcut personel tarafından doldurulması için yapılan çalışmaları içerir. Bu amaçla hazırlanan yedekleme planı ise pozisyonu dolduracak adayların önceden belirlenmesi ve buna uygun programların hazırlanması sürecidir. Yedekleme süreci örgütün büyüklüğüne, örgüt tipi ve kültürüne, yönetim tarzına ve yönetici ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Yedekleme planı ise kariyer planlaması gibi diğer insan kaynaklan yönetim araçlarıyla paralel olarak tasarlanmalı ve şirketin stratejisi için hayati önemdeki liderlik pozisyonlarının gereklerini ve bu noktada çalışabilecek adayların potansiyellerim ortaya koymalıdır. Söz konusu kavram ve olgular İstanbul, Türkiye'de var olan bir enformasyon firması olan Global Bilgi Sistemleri şirketi üzerinde yapılan alan çalışması ile açımlanmaya çalışılmıştır. ABSTRACT Organizational succession makes up the core of this dissertation. Organizational succession is the concept utilized to fill critical positions in a company, when vacancy cases occur. Succession planning prepared for such scenarios are based on pre-determination of suitable candidates for any critical positions in this sense. The process varies with respect to companies' size and internal work culture as well as company type, administration style and related administrative requirements. Succession planning should be designed parallel to relevant human resource management administration tools' planning, while they had better be focused on the aim to release the potentials of leadership and leader for any position both of which are vital for the survival of a company. In this dissertation, aforementioned concepts were briefed and analyzed through a case study, taking Global Bilgi Sistemleri, which is an information company in Istanbul, Turkey. Vll
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Örgüt kavramının tanımı; Örgütsel yedekleme planlama süreci