Otomotiv endüstrisinde kullanılan alüminyum metal matriksli kompozit malzemeler ve üretimi - Deniz, Sedat (My University, 1995)
Bu tezin amacı, partikül takviyeli Alüminyum Metal Matriksli Kompozitlerin mekanik özelliklerini, üretim aşamalarını anlamak ve otomotiv endüstrisindeki potansiyel uygulamalarını belirlemek tir. AL-bazlı alaşımlar, düşük yoğunlukları, geniş alaşım türleri ısıl işlem yetenekleri ve üretim esneklikleri açısından çekici malzemelerdir. Bu yüzden her zaman AL-bazlı matriks dikkate alınmalıdır. Takviye olarak AL203,SiC,Gr,TiC,TiN,Si3N4 gibi farklı türde partikül takviyeler kullanılmakta ve en iyi kompozit özelliklerini elde etmek için alternatif üretim yöntemleri bunlarla birlikte tartışılmaktadır. İleri aşamada da Metal Matriksli Kompozitlerin( MMK) otomotiv endüstrisindeki potansiyel uygulamaları anlatılmaktadır. Deneysel çalışmada TiN,SioN>,Gr,Aİ20" partikül takviyeli Al-MMK tabii yoldan gaz infiltrasyon ve karıştırma metodu ile üretilmeye çalışılmıştır. Üretilen parçaların mukavemet deneyleri yapılmış ve mikroyapı filimleri çekilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Otomotiv endüstrisi; Endüstrisinde kullanılan alüminyum; Metal matriksli kompozit