Avrupa Birliği ile gerçekleştirilecek Gümrük Birliği karşısında Türk otomotiv sanayii ve yan sanayiinin durumu - Orbay, Barış (My University, 1995)
Ülkemiz, AB ile oluşturulacak gümrük birliği nedeniyle ekonomik ve sosyal açılardan köklü değişiklikler yaşayacak ve bunun bir sonucu olarak Türk sanayisi yeniden yapılanma süre cine girecektir. Otomotiv bu süreçten en fazla etkilenecek sektörlerin başında gelmektedir. Gümrük birliği öncesi temel konularda ( kalite, yönetim ve üretim sistemlerinin yenilenmesi ve geliştirilmesi çalışmaların yapılması zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomotiv ve otomotiv yan sanayisinin gümrük birliği süre cinde ve sonrasındaki durumunu incelemeyi amaçlayan bu çalışmanın birinci bölümünde Türkiye-AB ilişkilerinin tarihçe si ve gümrük birliğine uzanan gelişmeler açıklanmış, ekonomik ve sosyal açılardan tarafların yükümlülükleri ve ekonomik yapıları ortaya konmuştur. İkinci bölümde, ülkemizin Avrupa ile entegrasyonundan beklentileri ve gümrük birliği sonrası Türk sanayisinin rekabet gücü açıklanmaya çalışılmıştır. üçüncü bölümde otomotiv sektörünün Türk sanayisi içindeki yeri geçmişten bugüne geçirdiği aşamalar ve geleceğe yönelik hedef ve çalışmaları, ülkenin makro ekonomik durumu göz önüne alınarak ortaya korumuştur. Dördüncü bölümde otomotiv yan sanayisinin mevcut durumu ve yaşadığı sorunlar incelenmiş ve bu sektörün ihracat imkanları araştırılmıştır. Beşinci bölümde Avrupa'da otomotiv sektörünün durumu ve AB'nin sektöre yaklaşımı ve geleceğe yönelik belirlediği stratejiler incelenerek ülkemiz açısından değerlendirilmiş tir. Altıncı bölümde Türk ve AB otomotiv sektörlerinin karşılaştırmalı incelemesi yapılmış, avantaj ve dezavantajları ortaya konarak Türk otomotiv sanayisinin gümrük birliği sonrası rekabet gücü belirlenmeye çalışılmıştır. Yedinci ve son bölümde ise gümrük birliği öncesi alınması gereken önlemler neden-sonuç ilişkisi içinde açıklanmış ve çeşitli çözüm önerileri ( Devlet ve sektör bazında stratejiler vb..ortaya konmuştur.)
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1995
Keywords: Gümrük birliği ve türkiye; Türkiyede otomotiv sanayinin durumu