Soğutucu bataryalar ve soğutucu bataryalarda yoğuşma - Kurt, Oğuzhan (My University, 2008)
Bu çalısmada, sogutucu bataryalardaki ısı ve kütle transferini incelemek için ıslak rejimdedinamik bir andırım modeli çıkarılıp, farklı devre sayısına sahip bataryalar için programlaryazılarak degerlendirmeler yapılmıstır.Batarya sistemi üç enerji denklemi ve yogusma nedeniyle ilaveten bir de kütle dengesidenklemi ile andırım yapılmıstır. Diferansiyel denklemler için zamana baglı türevler açık(explicit) metotla, konum türevleri `upwind difference' metot ile ayrıklastırılıp nümerikolarak çözülmüstür. Yöntem piyasada kullanılmakta olan üç farklı tip bataryaya uygulanmısolup her batarya için, Matlab programlama dili kullanılarak farklı bir çözüm algoritmasıyazılmıstır.Elde edilen modellerde gerçekçi sonuçlar elde etmek için toplam kanat verimine paralelolarak kütle transfer verimi kullanılmıstır. Bu sayede kanatlar üzerinde her noktadayogusmanın olmadıgı göz önüne alınmıstır.Giris sartlarının degisimine göre sistemin cevabı dinamik olarak grafiklerle gösterilmis olupdegerlendirmeler yapılmıstır.Elde edilen sonuçlar batarya üretici firmanın kendi deney verilerine göre kullandıgı programsonuçlarıyla karsılastırıldıgında iyi bir mutabakat saglanmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Batarya; Soğutucu bataryalar; Yoğuşma; Boru dışı taşınım katsayısı; Islak model