Konteyner krenlerindeki gelişmeler ve bir konteyner kreninin yükleme sisteminin simülasyonu - Kökalp, Yücel Tolga (My University, 2001)
Konteyner taşımacılığında artan ve değişen ihtiyaçlar, verimliliğin arttırılması, mevcut teknolojilerin zamanla demode olması, yeni geliştirilen teknolojilerle mevcut sorunlara çözüm bulunabilmesi gibi nedenlerden dolayı diğer önemini sürdüren sektörlerdeki gelişmeler gibi konteyner taşımacılığında da gelişmeler görülmektedir. Bu gelişmelerin büyük bir çoğunluğunun hedefi de konteyner taşımacılığına en fazla zaman ve emek harcanan işlem olan yükleme ve boşaltma işlemlerini iyileştirmektir. Bu işlemdeki en önemli faktör de konteyner krenleri olduğundan gelişim bu noktada yoğunlaşmıştır. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile birlikte tasarım çalışmaları bu ortama kaymış ve optimum tasarım kriterlerini elde etmek mümkün olmuştur. Bu çalışmada, konteyner krenlerindeki gelişmeler incelenmiş ve bu gelişmelerden biri olan robotik krenlerde kullanılabilecek bir yükleme sisteminin simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ilk bolümde konu hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde mevcut tasarım ve iyileştirme çalışmaları incelenmiştir. Üçüncü bölümde sistem elemanlarının modellenmesi ve son bölümde de bu model baz alınarak yapılan simülasyon çalışmasına yer verilmiştir. Simülasyon işlemi Matlab programının Simulink modülü kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Konteyner krenlerinin tanıtılması ve tasarım kritirleri; Modelleme; Simülasyon çalışması