Kombine çevrim santrallerinde performans izleme yöntemleri - Özgür, Rufi (My University, 2011)
Hızlı bir kalkınma aşamasında olan ülkemizde sanayileşme faaliyetleri, yeni teknolojilere yönelim, hayat standartlarının yükselmesi ve artan nüfus, her yıl daha fazla enerji tüketimine neden olmaktadır. Hızlı talep artışı nedeniyle, 2020 yılında toplam enerji arzının ancak %20'sinin yerli üretimle karşılanabileceği beklenmektedir. Enerji kaynakları açısından kısıtlı kaynaklara sahip ve dışa bağımlı konumda olan ülkemizde, enerji ihtiyacının yeterli, güvenilir ve ekonomik olarak sağlanması temel hedeftir. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için yeni tesislerin yapımından önce hali hazırda mevcut enerji tesislerimizin emre amade olarak tam kapasite ile verimli bir şekilde çalıştırılmasının önemi büyüktür. Bu çalışmada, ülkemizin elektrik üretiminin %44,8'ini gerçekleştiren doğalgaz dönüşümlü kombine çevrim santrallerinin temel ekipmanları olan gaz türbini, atık ısı kazanı, buhar türbini ve kondenserin performans parametreleri tanımlanmış, bunların matematiksel modelinin oluşturulması için gerekli olan formülasyonlar belirtilerek, ekipman performanslarının genel tesis performansına etkisi irdelenmiştir. Sonraki aşamada ise tesis genelinden gelen veriler PI programı ile bir araya toplanarak, buradan oluşturulan bir dönüşüm programı ile matematiksel formüllerin tanımlanarak çözüldüğü Matlab programına aktarılmıştır. Matlab'ten elde edilen sonuçlar gerçek tesis verileri ile kıyaslanarak ilk aşamada verilen kombine çevrim santrallerinde performans izlemede kullanılan olan formüllerin doğruluğu teyit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kombine çevrim santralı elemanları; Gaz türbinleri; Atık ısı kazanları; Buhar türbinleri; Kondenserler