Extended deterrence in Asia - Mehmetcik, Hakan (My University, 2017)
The aim of the dissertation is to synthesize, update, and contextualize extended deterrence in Asia and to explore the link between extended deterrence and some of the tensions that might be characterized as security dilemma situation. The main hypothesis argues that one of the driving forces behind the emerging regional security dilemma is the way in which the United States adopts and implements its available extended deterrence means, tools and strategies to address the risks and challenges in the region. The logic behind this hypothesis is that as requirements of the extended deterrence has been changing, the United States constantly tailors its deterrence strategies to counter different types of threats at different levels in different regions with different types of deterrence and defense postures. All of these differences, however, create causal effects on understanding of security requirements for regional countries pushing them into an action reaction cycle of arms race. In this sense, to study the link between extended deterrence and regional security dilemma in Asia, this dissertation first focus on the concept of deterrence, extended deterrence, as well as essence of security dilemmas in Asia over five current tensions. Later, it links these cases and extended deterrence to Japan, South Korea. Cases are studied with a focus case study methodology, in which every case is approached with certain set of questions to figure out both similarities and differences. Main findings of this research are three folds. First, both theory and practice of deterrence has been changing. Second, because of changing dynamics of extended deterrence, the gap between required force postures for deterrence and assurance have been widening and assuring/reassuring allies over some of the lower level conflicts fail due to the nature of extended deterrence in Asia. Third, because of widening gaps between deterrenceassurance/ reassurance both allies hedge against uncertainties by increasing their own capabilities, which gives a way to military competition in the region. Therefore, extended deterrence instruments, policies and broader strategies and management of alliance relations play a catalyzing role in growing security dilemma among regional actors

Bu tezin amacı Asya’da yaygınlaştırılmış caydırıcılığı incelemek, analiz etmek ve güncel tartışmalar çerçevesinde değerlendirmek ve Asya’da güvenlik ikilemleri olarak karakterize edilebilecek bazı sorunlar çerçevesinde yaygınlaştırılmış caydırıcılık ve güvenlik ikilemleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Temel hipotez olarak bölgede yükselen güvenlik ikilemlerinin temel itici unsurlarından birinin Amerika’nın bölgede karşılaştığı risk ve meydan okumalara karşı kendisi için ulaşılabilir olan yaygınlaştırılmış caydırıcılık araçları, mekanizmaları ve stratejilerini kullanış şekli olduğudur. Bu hipotezin arkasında yatan mantık, yaygınlaştırılmış caydırıcılık gereklilikleri sürekli değişirken, Amerika’nın farklı düzeylerde, farklı bölgelerde, farklı araç ve startejilerle caydırıcılık ve savunma unsurlarını kurgulamak zorunda olmasıdır. Fakat bütün bu farklılıklar bölge ülkelerinin savunma ve güvenlik anlayışları üzerinde silahlanma yarışı şeklinde tezahür eden karşılıklı eylem-karşı eylem sarmalı yaratmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma Asya’da yaygınlaştırılmış caydırıcılık ve güvenlik ikilemi arasındaki ilişkiyi çalışmak üzere öncelikle caydırıcılık, yaygınlaştırılmış caydırıcılık, güvenlik ikilemleri, Asya’da bölgesel güvenliğin temelleri gibi kavram ve olguları ele alacak, daha sonra ise yaygınlaştırılmış caydırıcılık ve bazı bölgesel sorunlar çerçevesinde ortaya çıkmakta olan güvenlik ikilemleri incelenecektir. Daha sonra Japonya ve Güney Kore için ABD tarafından sağlanan yaygınlaştırmış caydırıcılık olgusu analiz edilecektir. Vaka analizi incelemesi, her bir örneklemin tek bir soru setiyle ele alındığı yoğunlaştırılmış vaka analiz metodu kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın temel bulguları üç yönlüdür. Birincisi hem teorik hem de pratik düzeyde caydırıcılık değişmektedir. Caydırıcılığın dinamiklerinde meydana gelen değişimlerin bir sonucu olarak yaygınlaştırılmış caydırıcılık ve mütefiklerin caydırıcılığa inancı anlamında güvence/yeniden güvence arasındaki fark genişlemektedir. Son olarak da, caydırıcılık, güvence arasındaki değişen ilişkinin bir sonucu olarak ABD’nin mevcut yaygınlaştırılmış caydırıcılık stratejisinin bir ürünü olan gelişmiş silahlar/silah sistemleri ve artan müttefik kapasiteleri/katılımları artmaktadır ve bu da hedef ülkelerin caydırıcılığın niyeti anlamında güvence ve karşı güvence arasındaki farkı genişletmektedir. Bundan dolayı yaygınlaştırılmış caydırıcılık araçları, politikaları, müttefik ilişkilerinin yönetilme usulleri bölgesel aktörler arası ortaya çıkmakta olan güvenlik ikilemlerinin önemli bir katalizörü olmaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Deterrence theory; Extended deterrence; Nuclear/conventional deterrence regional; Security in Asia