Bir otelin mekanik sistemlerinde uygulanabilecek yöntemlerin karşılaştırılması ve ekonomik analizi - Acar, Levent (My University, 2018)
Otel binaları için uygulanan mekanik sistemler, ısıtma, soğutma, havalandırma, hidronik dağıtım, hava dağıtım ve sıhhi sistemler olarak sınıflandırılır. Bina enerji performansı, yapı kabuğu U değerleri ile mekanik sistem parametreleri dahil edilerek tüm mekanik sistemlerin, bina işletme zaman ve doluluk çizelgesi kullanılarak hesap ve analizidir. Dolayısı ile tüm mekanik sistemlerin tasarım süreci ile tasarım parametreleri sistem bazında tariflidir. Ticari yatırım aracı olan otel yapıları, hizmet alanı, servis çeşidi, alansal büyüklük, oda sayısı ve ilk yatırım ve işletme maliyeti ile gruplanır. Türkiye’de yaygın olan tatil amaçlı lüks otel haricinde, günümüzde yeni oluşan otel sınıfları için tanımlamalar ve ilk yatırım ve işletme analizleri tespit edilerek çizelgelerde karşılaştırılabilir olarak özetlendi. Tez içerisine çeşitli mekanik sistemleri referans alan analitik örnek çalışması yer almaktadır. Bu çalışmada, şehir içi ve şehir dışı yerleşimde inşa olabilecek, toplantı-sempozyum ve tatil-yemek kültürü karma grubunda çok lüks sınıfa dahil bünyesinde toplantı odaları, balo salonu, yemek salonu, iki restoran, büyük mağazalar ile SPA, Yüzme havuzu içeren, otel mimari projesi kullanılmıştır. Türkiye şehirlerinden, TS 825 ısı yalıtım bölgelerini temsilen şehir seçilerek, analizler için en yakın meteoroloji istasyonu iklim verileri ile yapı ve tesisatın bütününde, yıllık enerji performansı, BEP-TR, standart ve yönetmelik sınır değerlerinde sağlandı. Daha iyi enerji performansı için farklı mekanik sistem karşılaştırmaları yapılarak enerji tüketimi, primer enerji tüketimi, EUI: yıllık enerji tüketim yoğunluğu ve işletme maliyetleri hesaplandı. Uluslararası sertifikasyon geçerliliği olan kuruluşların hedef performans değerleri ile ayrıca 2030-2050 yılları arası yakın gelecek vizyonları çerçevesinde koydukları yeni hedefler için mekanik sistem seçimi ve karşılaştırmaları yapıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Otel mekanik sistemleri; Otel enerji performansı; Otel mekanik sistemleri işletme maliyeti