Makine parçalarının ömür hesaplarında Weibull dağılımının hasar teorileri ve istatistik dağılım fonksiyonlarıyla karşılaştırılması - Özpar, Tevfik Alp (My University, 2007)
Bu tezin amacı, makine parçalarında yaşanan yorulma kırılmalarından elde edilen verilerin istatistiksel yöntemlerle değerlendirilerek ömürleri hakkında bilgi sahibi olmak ve kıyaslama yapabilmektir. Bir uygulama niteliği taşıyan bu çalışmamızda weibull analizinin çizimi tarafımızca yapılmış olup bir kıyaslama yapabilmek için wöhler eğrisi de ayrıca oluşturulmuştur. Deney noktalarının miktarı bu analizlerde oldukça önem taşımaktadır. Noktaların fazla olması durumunda çok daha güvenilir sonuçlar elde edilebilir. Günümüz rekabet ve karmaşık teknolojik ortamında bir firmanın başarılı olabilmesi için ürününe güvenebilmesi ve optimum güvenirlik seviyesinde üretip kontrol edebiliyor olması gerekmektedir. Bu da ürün güvenirliğinden ve kalitesinden feragat etmeden kullanıcıya en uygun fiyat vererek ve üretim maliyetlerini en düşük seviyeye çekerek sağlanmalıdır. Güvenirlik konusu makine mühendisliğinde analizler yapmak için gerekli yöntem ve donanımları sağlamaktadır. Endüstride çok kullanılan weibull ve wöhler eğrileri pratik yöntemlerle çizildikten sonra sonuçları bu tezde değerlendirilmiştir. Makine parçaları tek bir gerilmede çalıştıklarında ömür değerleri birbirinden farklı olmakla beraber bir dağılım göstermektedir. Bu durumda belirli güvenirlikle çizilen Wöhler ve Weibull diyagramları esas alınarak birikimli hasar ile meydana gelecek yorulmanın ömür hesaplarını bu diyagramlardan esas alınarak pratikte çok önemli olan birikimli hasar teorilerine göre ömür değerlendirilmeleri yapılabilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Güvenirlik; Weibull; Wöhler; Yorulma; İstatistiksel analiz