Yüksek yapılarda kullanılan teknolojiler: Mimari-yapım-bilişim teknolojileri ilişkileri - Turan, Nilay (My University, 2003)
Türkiye' de yüksek yapılar 1950' lerden beri yapılıyor olmasına karşın son on yılda özellikle de İstanbul' da yapılan uygulamalardan sonra günümüz mimarisi açısından büyük bir önem kazanmaya başlamıştır. Yüksek yapılar gerek karşıt gerekse yandaş fikirlerle birçok tartışmalara konu olmuş ve Türkiye' de mevcut bina tipolojisi içinde hak ettiği yeri geç de olsa almıştır. Öyle veya böyle şimdi insanlar daha çok 'yüksek yapılar' dan bahsetmekteler ve de tasarım ilkelerinden taşıyıcısına, çevreyle olan ilişkilerinden içinde kullanılan güvenlik önlemlerine kadar her türlü alt başlıkla ilgilenmekteler. Yüksek yapılarla ilgili yapılan onlarca araştırma ve çalışmaya karşın, bu binalarla ilgili bilgileri toplu bir şekilde içine alan herhangi bir yayının olmadığı, özellikle de son yıllarda ülkemizde yapılan yüksek yapıların da gerek mimari gerekse yapım ve bilişim teknolojileri açısından toplu olarak irdelenmediği göz önüne alınarak bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde 'yüksek yapı' tanımı yapılmış ve yüksek yapılan ortaya çıkaran sebepler sadece ülke bazında değil genel anlamda ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, yüksek yapıların dünyada ve Türkiye' de ortaya çıkış sebepleri ve gelişimleri irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, yüksek yapılarda kullanılan yapım ve bilişim teknolojileri incelenmiş ve bunların mimariye etkileri tartışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise Türkiye ve dünya örnekleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, yüksek yapılara eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşılmış ve ülkemizde yapılan yanlış uygulamalar göz önüne serilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde, binalarda güvenlik kavramı sorgulanmış, son yılların güvenlik unsurunu tehdit eden önemli olayları incelenmiştir. Yüksek yapıların dünyada ortaya çıkışı, gelişmesi ve yayılması bu konudaki literatürden yararlanılarak açıklanmıştır. Türkiye' ye girişi ve gelişmesi ile ilgili bölümde çeşitli yayınlardan faydalanılmış, incelenen örneklerle ilgili hem yazılı kaynaklara başvurulmuş hem de bu binaların uygulanmasında görev almış yetkili kişiler ile görüşülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Yüksek yapıların ortaya çıkışı ve gelişimi; Yüksek yapılarda kullanılan teknolojiler; Dünyada ve Türkiye’de yüksek yapılar