Çevre bilgi sistemleri : İstanbul'da hava kirliliği üzerine çevre bilgi sistemi araştırması - Koçak, Yusuf (My University, 2000)
Çevre ile alakalı bilgilerin toplanmasının en önde gelen amacı, daha temiz, yaşanabilir, güzel bir çevre için düzenlenecek çevre politikalarının geliştirilmesinde ve bu politikaların tutarlılığını tartışmak için ülke kalkınmasını minimum seviyede etkileyecek şekilde yapılacak çalışmalara bir zemin hazırlamaktır. Çevre ile ilgili bilgiler, çevre kalitesini iyileştirmek ve devam ettirmek için gerekli olan en önemli ihtiyaçtır. Çevre kalitesini iyileştirmek için yapılacak çalışmaların diğer bileşenleri ise teknik uzmanlar ve doğru ölçümleri yapacak olan teknik kadrodur. Bu ihtiyaçların birinin dahi olmadığı bir yerde hava, su ve diğer çevresel unsurların iyileştirilmesinde yapılacak olan çalışmaların çevre kalitesi üzerine fazla bir katkısı beklenemez. Çevre Bilgi Sistemi (Ç.B.S), bilgilerin koordinatlarıyla birlikte çalışıldığı, saklandığı, analizlerin yapıldığı, sorgulamaların ve yayınlarının yapıldığı bir sistemdir. Ç.B.S'nin tasarlanması gelecekte alınacak kararların ana yapısını oluşturur. Ç.B.S dikkatli bir planlama ve sistem içerisindeki nesnelerin dikkatli ve önsezili bir çalışmayla gerçekleştirilebilir. Çevre bilgi sistemleri genel olarak hava, su ve katı atık problemlerinin çözülmesi amacıyla kurulur. Basit bir çevre bilgi sisteminin bileşenleri üç kategoride toplanabilir: bölgeye ait bilgiler, alıcı ortam bilgileri ve emisyon verileri. Bilgiler basit, periyodik, tamamlayıcı olmalıdır. Her bir veri iyi bir şekilde referanslanmalı ve sistemdeki sorgulama muhtemel analizlerin yapılmasında hazır halde bir dosya içerisinde olmalıdır. Bununla birlikte temel amaçlar ve kullanıcıların bilgileri unutulmamalı veya ikinci dereceden önemli bir bilgi olarak dikkate alınmamalıdır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde ve İstanbul ilimizde mevcut olmayan Çevre Bilgi Sistemini tanıtmak ve bu sistemin bir birleşeni olan hava kalitesi çevre bilgi sistemine örnek teşkil edebilecek bir çalışma yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli enstitü, kuruluşlar ve üniversiteler tarafından hava kirliliğine ait ölçülmüş olan değerlerin ne şekilde bir araya getirilebileceği, bu verilerin bilgisayar ortamında nasıl derlenip saklanacağı ve bu verilerin sistemde nasıl kullanılması gerektiği hakkında bir çalışma yapmaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Çevre bilgi sistemi; hava kalitesi