Yangın algılama ve ihbar sistemleri - Akbaba, Sultan (My University, 1995)
Bir yangın algılama ve ihbar sistemini oluşturan öğeler üçe ayrılır. Bunlar giriş cihazları,- değerlendirme ünitesi ve çıkış cihazlarıdır. Dedektör ve buton gibi giriş cihazlarından gelen ihbarlar ana panelde toplanıp değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu çıkış cihazları vasıtasıyla gerekli önlemler alınır. Yangın algılama sistemleri başlıca şu ana gruplara ayrılır. A- Konvansiyonel Sistemler : Bu sistemde dedektörler zonlar oluşturacak şekilde gruplanır ve herbir zon panele ayrı bir hat olarak bağlanır. Yangının olduğu panelden görülebilir, ama hangi dedektörden uyarı geldiği saptanamaz. B- Adresli Sistemler : Bu sistemde kullanılan dedektörlerin herbiri panelle dijital iletişim krabilme özelliğine sahiptir. Panel sırayla tüm dedektörlerle tek tek haberleşir ve uyarı mesajı alır. Böylece yangın uyarısı veren dedektörlerin yerleri kesin olarak belirlenebilir. C- Analog Adresli Sistemler : Bu sistemde dedektörler panele ölçtükleri duman veya sıcaklık miktarlarını iletirler. Bu değerler panelde tanımlı sınırlı değerler ile karşılaştırılır ve ölçülen duman miktarının tehlikeli olup olmadığı kararı verilir. Yangın algılama sistemlerinin en önemli giriş öğeleri olan dedektörler başlıca üç çeşittir.1- İyonizasyon Duman dedektörü : Yangın sırasında oluşan duman ve gaz yoğunluğunun dedektör hücelerinde meydana getirdiği gerilim değişimi prensibi ile çalışarak alarm verirler. 2- Optik Duman Dedektörleri : Yangın sonucu oluşan dumanın dedektördeki LED' in yaydığı ışınları fotosel üzerine yansıtması ve alarm verdirmesi prensibine göre çalışırlar. 3- Isı Dedektörleri : Dedektörün bulunduğu bölgedeki sıcaklığın, set edilen sıcaklık değerinin veya sıcaklık artış hızı değerinin geçilmesi halinde alarm verme prensibine göre çalışırlar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Yangın algılama sistemleri; dedektörler; yangın kontrol panali