Bilgisayar destekli plastik enjeksiyon kalıp tasarımı ve analizi - Koyun, Çiğdem (My University, 2005)
Her geçen gün gelişen teknoloji ve yazılımlar yardımıyla hızlı, güvenilir ve kaliteliüretim yapmak başarılı olmak adına önemlidir. En yaygın üretim şekli olan plastikenjeksiyon yöntemi için de bu geçerlidir. Hız ve kaliteyi yakalamak için kontroldentasarıma, tasarımdan üretime, üretimden analize her aşamada bilgisayar kullanılaraküretim süresi ve maliyeti minimuma indirgenebilinir.Bu çalışmada plastiklere kısaca değinilmiş, plastik enjeksiyon tezgahı ve prosesihakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca plastik enjeksiyon kalıpları ve çeşitleri tanıtılmış,bu kalıpların yolluk sistemleri, soğutma sistemleri, itici sistemleri, maça sistemlerianlatılmıştır. Kısacası plastik enjeksiyon metoduyla üretim konusunda teorik bilgilerverilmiştir. Daha sonra bu teorik bilgiler desteğiyle örnek bir ürünün kalıbı üç boyutluprogram kullanılarak tasarlanmıştır. Yapılan tasarımın önce akış analizi yapılmış vemuhtemel karşılaşılacak sorunlar tespit edilmiştir. Bu sorunlara çözümler üretilipgerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra kalıbın yapısal analizi incelenmiş ve kalıbınmaruz kaldığı yükler karşısında nasıl davranacağı ve ne derece güvenilir olduğu kontroledilmiştir. Son olarak ta bu tespitler doğrultusunda gerekli önlemler alınarak üretilenkalıptan elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Ayrıca uygulamada analiz programlarındannasıl faydalanılması gerektiği de vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Plastik malzemeler; Plastik ürün tasarımı; Yolluk sistemleri ve tasarımı; Plastik enjeksiyon; Plastik enjeksiyon kalıpları; Kalıp tasarımı; Bilgisayar destekli analiz; Bilgisayar destekli tasarım