Elektronik ticaret - Kilimci, Perihan (My University, 2001)
Elektronik ticaret, internet üzerindeki tüketiciye ve kurumlara yönelik tüm işlemleri kapsamaktadır. Dünya ve Türkiye'de tüketiciye yönelik elektronik ticaret çok yaygm olarak gerçekleştirilmektedir. Kurumlar arası bilgi değişimi ve bilgiyi işleme standart olmadığı için kurumlar arası elektronik ticaret çok az sayıda gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle günümüzde, kurumlar arasındaki teknolojik uyumu sağlamak, globalleşen dünyamızda önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumlar arası uyumu sağlayabilmek için çok çeşitli elektronik ticaret yapılan geliştirilmektedir. Bu kurumlar arası elektronik ticaret yapılan arasında eCom, RosettaNet ve BizTalk'un özellikle incelenmesi gerekmektedir. Bu yapılar temel olarak XML (extensible Markup Language)'i almaktadır. XML, Java'nın sunduğu taşınabilir kod gibi, bilgi dünyasına taşınabilir veriyi sunarak büyük bir ilerleme elde edilmesini sağlamıştır. Böylelikle kod, veri ve veriyi sunuş teknikleri farklı sınıflara aynlmıştır. Bu tez çalışması ile eCom, RosettaNet ve BizTalk kurumlar arası elektronik ticaret yapılan incelenmiş ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile 3 satıcı kurum arasında kurumlar arası elektronik ticaret modeli tasarlanmış, tasarlanan kurumlar arası elektronik ticaret modelini gerçekleştirmenin kolay olmadığını göstermek amacıyla bu alım- satım işlemi, gelişmekte olan Microsoft BizTalk Server 2000 ile modellenmiştir. Kurumlar arası elektronik ticaret yapılarını tek bir standartta toplayabilmek için RosettaNet'in sunduğu kurumlar ve ürünler sözlüğü tüm endüstriler için gerçekleştirmeli, eCom yapısı gibi marketin dinamik olması sağlanmalı ve BizTalk'un sunduğu yazılım parçalan içerilmelidir. Ancak bu şekilde bütünleşik bir kurumlar arası elektronik ticaret sistemi kolayca sunulabilir. Anahtar Kelimeler: Kurumlar arası elektronik ticaret, elektronik ticaret, iş-akışlan, ajanlar, RosettaNet, eCom, BizTalk, XML. XI
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Elektronik