Ergimiş nadir toprak metallerinin elektronik transport ve yapısal özelliklerinin incelenmesi - Atasever, Umut (My University, 2004)
Bu tezde, Tek Bileşenli Plazma (TBP) modeli altında Ortalama Küresel Yaklaşıklık (OKY) içinde Ornstein-Zernike (O-Z) denkleminin analitik çözümü kullanılarak ergime noktası civarında nadir toprak metallerin yapısı incelenmiştir. Ayrıca S(q) statik yapı faktörü hesabında Rastgele Faz Yaklaşımı (RFY) gibi düşük mertebeden pertürbasyon teorisinde Elektron-îyon Plazma (EİP) modeli kullanılmıştır. Lantan, Seryum, Praseodimyum, Neodimyum, Europyum ve Terbiyum ergimiş nadir toprak metallerine Bachelet-Hamann-Schlüter (BHS) model potansiyelini uygulayarak ele aldığımız 4f metalleri için S(q) statik yapı faktörlerinin q Fourier uzayına bağlı değişimlerinin deneysel sonuçlarla genellikle uyumlu olduğu görülmüştür. Bunun dışında ele aldığımız ergimiş nadir toprak metalleri için Ziman formülüyle rezistivite değerlerini hesapladık. Hesaplanan bu değerlerin de deneysel sonuçlarla genellikle uyumlu olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: İyonlar arası potansiyeller; Yapı faktörü ve elektronik transport özellikleri; Ergime noktası civarında seçilen metallerin statik yapı faktörleri ve rezistiviteler