Bir birleşik enerji sisteminde güneş enerjisi desteğinin araştırılması - Açıkgöz, Özgen (My University, 2007)
Günes, dünyamızın en önemli enerji kaynağıdır. Yeryüzündeki hemen hemen tüm canlılarıngünes olmadan hayatta kalması olanaksızdır. Bu çalısmada, kolektörler yoluyla direkt olarakgünes enerjisinden yararlanmanın yanında, topraktaki yıl boyunca hava sıcaklığından dahastabil olan ısıl enerjiden de toprak kaynaklı ısı pompası vasıtasıyla yararlanmakamaçlanmıstır.Isı pompası sistemleri, enerji tüketimi hızla artan dünyada yeni ve alternatif bir enerji türüolarak karsımıza çıkmakta, artan enerji fiyatları bu sistemleri gün geçtikçe daha da cazip halegetirmektedir. Isı pompalarının temel prensibi, ısıyı düsük sıcaklık ortamından yükseksıcaklık ortamına tasımaktır. Toprak kaynaklı ısı pompaları da le bu sekilde çalısmakta,yazın toprağı ısının atıldığı yer olarak, kısın ise havadan daha sıcak olması nedeniyle ısınınçekildiği yer olarak kullanmaktadır.Bu çalısmada öncelikle sartlandırılacak mahalin ısı kayıp ve kazançları hesaplanmıstır. Birincidurum için binanın yalnızca ısı pompasıyla ısıtılması ve kısmen soğutulması sağlanmıs, ikincidurum için günes enerjisi destekli bir toprak kaynaklı ısı pompası sistemi tesis ederek, binakullanım suyunun iki adet kolektörle sağlanması, mahallerin ısıtılması için de ısıpompasından yararlanılması sağlanmıstır. Üçüncü opsiyon olarak ise yine birlesik bir sistemkurulup, yirmi bes kollektörle ısı pompasını desteklenmek yoluna gidilmistir.Bu üç opsiyon arasında, günes enerjisinin ısıtmaya ve kullanım suyu ihtiyacına destek oranıirdelenmis, günes enerjisinin toprak ısı değistiricisinin boyunu ne ölçüde değistirdiği üzerindedurulmus, opsiyonların ilk yatırım maliyetleri tartısılmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Toprak kaynaklı ısı pompası; Güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası; Güneş enerjisi