Şebekeye bağlı çift beslemeli asenkron generatörlerde güç kontrolünün incelenmesi - Gürleyen, Hilmi (My University, 2012)
Enerji ihtiyacının her geçen gün artması, fosil yakıtların çevre kirliliğine yol açması yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artırmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri de rüzgar enerjisidir. Çift beslemeli asenkron generatörler değişken hızlı sabit frekanslı sistemlerde kullanılabilmelerinden dolayı büyük güçlü modern rüzgar türbinlerinde kullanımı yaygındır. Bu tezde asenkron makine modeli, rotor şaft ve dişli kutusundan oluşan mekanik model kurulmuş, bu modeller ile arka arkaya bağlı çift yönlü inverter, filtre, generatör çıkış trafosu, iletim hattı, şebeke bağlantı trafosu ve şebeke bir araya getirilerek nominal gücü 2MW olan rüzgar türbininin komple sistem modeli gerçekleştirilerek çift beslemeli asenkron generatörün kontrollü bir şekilde şebeke entegrasyonu sağlanmıştır. Tüm sistem Matlab/SIMULINK ortamında modellenmiştir. ÇBAG ve mekanik model matematiksel olarak oluşturulmuş, yarı iletken anahtarlar, filtreler, iletim hattı, trafolar ve şebeke için Matlab/SIMULINK/SimPowerSystems araç kutusundaki hazır modeller kullanılmıştır. Değişik hızlarda simülasyonlar yapılarak doğrudan güç kontrolü yöntemi kullanılarak aktif ve reaktif gücün birbirinden bağımsız kontrolü sağlanmış şebekede meydana gelen kısa devre hatalarının sisteme olan etkileri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Rüzgar enerjisi; ÇBAG; Güç elektroniği; Doğrudan güç kontrolü; Uzay vektör modülasyonu