Vergi suçlarının önlenmesinde yeminli mali müşavirlik mesleğinin sorumluluğu ve etkinliğinin analizi - Yılmaz, Ömer (My University, 2007)
Vergi suçu, vergi kanunları çerçevesinde vergi beyanlarına ilişkin sorumluluklarınınmükelleflerce tam ve zamanında yerine getirilmemesidir. Bu suçlar vergi matrahını azaltanvergi ziyaı suçu ve vergi matrahını azaltma tehlikesi barındıran usul ve şekil şartlarınauyulmamasına bağlı olarak meydana gelebilen genel ve özel usulsüzlük suçlarındanoluşmaktadır. Vergi, kamu otoritesinin, yüklendiği hizmetleri yerine getirebilmesi içinbaşvurduğu en önemli finans aracı olduğundan, yürürlüğe konulan kanunlar doğrultusundabütün vatandaşlardan kazançları oranında adil olarak toplanması önemli bir sorumluluktur.Vergi suçu, sonucu itibariyle toplanacak verginin azalmasına neden olması ya da azalmatehlikesi taşıması nedeniyle kamu menfaatini ilgilendiren bir suç türüdür.Yeminli Mali Müşavirlik mesleği, devletin incelemekte yeterli olamadığı vergibeyanlarının, sorumluluk yüklenerek denetlenip tasdik edilmesine dayanan bir işlevgörmektedir. 1989 yılında 3568 sayılı Kanun'la getirilen Yeminli Mali Müşavirlik mesleği,hem mükelleflerin vergi mevzuatı, muhasebe uygulamaları ve finans gibi konularda ihtiyaçduydukları danışmanlık hizmetlerini karşılamak, hem de vergi idaresinin denetleme oranınçok düşük kaldığı vergi beyanlarının denetlenmesi gibi konularda görevler yüklenmiştir. Buhaliyle Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinden beklenen, vergi gelirlerinin artması anlamınagelecek olan vergi suçlarının azalmasını sağlamaktır.Bu çalışmada vergi suçları detaylı olarak incelenmiş, Yeminli Mali Müşavirlikmesleğinin hukuki yapısı, niteliği, görevleri ve yetkileri ile vergi suçlarını önleme ve vergigelirlerinin artmasını sağlamadaki katkısı üzerinde durulmuştur.Son bölümde ise, Yeminli Mali Müşavirler'in görüşlerine bir anket çalışması ilebaşvurularak, Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin vergi suçlarını önleme ve vergi gelirlerininartmasında etkili oldukları sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: Vergi suçu, Yeminli Mali Müşavir, denetim.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: VERGİ SUÇU KAVRAMI VE KAPSAMI; KİŞİSEL OLMAYAN FAKTÖRLER; VERGİ SUÇLARINDA CEZA EHLİYETİ; DENETİM FAALİYETLERİ