PMMA dental kaide malzemesinin cam fiber destekleri ile mekanik özelliklerindeki artışların incelenmesi - Sali, Sinan (My University, 1999)
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan dental kaide malzemesi (PMMA) polimetilmetakrilat'tır. Ancak, bu malzemenin çarpma, eğme ve yorulma dayanıklılığının düşük olması nedeniyle, protez kırıkları devamlı bir problemi oluşturmaktadır. Bu çalışmada, polimetilmetakrilat (PMMA) dental kaide malzemesinin cam fiberle desteklenmesi ile mekanik özelliklerinin arttırılması amaçlanmıştır. İnceleme esnasında takviye malzemesi olarak E-camı ve E-camın üç ayrı tipi kullanılmıştır. Bu E-camı türleri mat, yüzey tülü ve sürekli fiberlerdir. Elde edilen cam fiber ile destekli PMMA numuneleri ile desteklenmemiş kontrol grubu PMMA numunelerine eğme deneyi, darbe deneyi ve yorulma deneyi yapılmıştır ve sonuçları karşılaştırdmıştır. Yapılan deneylerin sonucunda, cam fiberlerle (mat, yüzeytülü, sürekli fiber) desteklenmiş PMMA dental kaide malzemesinin mekanik özellikleri, kontrol grubu olan desteklenmemiş PMMA dental kaide malzemesi mekanik özelliklerine göre artış görülmüştür. Bunun yanında cam fiberlerle, PMMA dental kaide malzemesinin desteklenmesinin, dental kaide malzemeleri desteklenmesinde kabul edilebilir bir metot olduğu görülebilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: PMMA; Dental kaide malzemesi