Üç ve çok fazlı enerji sistemlerinde simetrili bileşenler yöntemi ve faz koordinatları yöntemi ile arıza analizi - Gökalp, Erdin (My University, 1994)
Bu çalışmada, enerji sisteminp ait iletim hatlarının sıracıyla üç, altı ve oniki farla olarak dizayn edilmeleri halinde, baralarda meydana gelebilecek simetrik ve asimetrik arızaların incelenmesinde faz koordinatları ve simetrili bileşenler yöntemleri kullanılmıştır. Tez genel olarak altı ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bolümde, enerji sistemlerinin tarihçesi ve enerji sistemlerindeki gelişmeler dikkate alınarak, bilinen üç fazlı sistemlere alternatif olarak düşünülen altı fazlı ve oniki fazlı sistemler hakkında şimdiye kadar yapılan çalışmalar verilmiştir. İkinci bölümde, üç fazlı, altı fazlı ve oniki fazlı enerji sistemlerine simetrili bileşenler teorisi uygulanmış ve sequence devreler elde edilmiştir. Üçüncü bölümde, üç fazlı, altı fazlı ve oniki fazlı enerji sistemlerine simetrili bileşenler teorisi uygulanarak sistemin herhangi bir noktasında meydana gelebilecek simetrik ve asimetrik arıza tipleri için arıza akımları hesap yöntemi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, bölüm üçte simetrili bileşenler teorisi uygulanarak elde edilen hesap: yöntemi yerine gerçek değerler yani faz koordinatları yöntemi kullanılarak sis temin herhangi bir noktasında meydana gelebilecek simetrik ve asimetrik arıza tipleri için arıza akımları hesap yöntemi verilmiştir. Beşinci bölümde, ele alınan Örnek bir enerji sistemindeki iletim hatlarının sırasıyla üç fazlı, altı fazlı ve oniki fazlı olması halinde sistemde bulunan baralarda meydana -I-gelebilecek arıza akımlarının belirlenmesinde haraların arıza öncesi gut, akısından elde edilen gerçek gerilimleri kullanılarak kısa devre analizi gerçekleştirilmiştir. Son bölümde de elde edilen genel sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Üç ve çok fazlı enerji sistemleri; Sequence devreler; Faz koordinatları