Propagasyon yol kayıp hesaplarının yapay sinir ağları kullanılarak modellenmesi - Bulucu, Osman Umut (My University, 2007)
Kablosuz haberlesme sistemlerinde kesintisiz ve etkin bir iletisimin saglanabilmesi için, radyopropagasyonun özellikle bina içi ortamlardaki analizi büyük önem tasımaktadır. Veriiletiminin kesilmemesi için binaiçi ortamda saglıklı bir yayılım saglanmalıdır. Hareketlialıcıdaki isaret güç seviyesinin uzaklıga baglı olarak kestirimi için gelistirilen çesitli modellersayesinde verici ve alıcı antenlerin konumları belirlenip verimli bir ag tasarımıyapılabilmektedir.Sistemin islerligini kaybetmeden çalısabildigi maksimum uzaklık menzil olaraktanımlanmakta ve bu deger ?yol kaybı? kavramı ile açıklanmaktadır. Yol kaybı hesaplamalarıhaberlesme sisteminin ve ortamın karakteristik özelliklerine baglı olarak modellenmekte,böylelikle sistemin kapsama alanına iliskin saglıklı bir kestirim yapılabilmektedir.Bu çalısmada, Yıldız Teknik Üniversitesi Besiktas Kampusu T-Blok zemin katında ve 2.4GHz frekans bandında çalısan kablosuz haberlesme sistemine iliskin propagasyon yol kaybımodellenmistir. Öncelikle Kablosuz Alan Agları'na iliskin genel özellikler ve standartlarverilmis, radyo propagasyonunda büyük-ölçekli yol kaybı ve propagasyonu etkileyenetmenler ele alınarak yol kaybı kestiriminde kullanılan çesitli amprik ve deterministikmodeller tanımlanmıstır.Bununla birlikte bu modellere alternatif bir Yapay Sinir Agı (YSA) modeli gelistirilereksonuçları ortaya konmustur. Modelleme için binaiçi ortamda ölçekli bir sekilde Elektrik Alansiddeti ölçümleri yapılmıs, elde edilen ölçüm verileri ve Levenberg-Marquardt ögrenmealgoritması ile ag egitilerek kestirim modeli olusturulmustur. YSA modelinin ölçüm degerlerive diger modeller ile karsılastırılması yapılarak MATLAB bilgisayar programında elde edilensonuçlar ortaya konmustur. Yapılan incelemelerin yanı sıra tez çalısması sırasında elde edilenarastırma sonuçları, ayrıca iki ayrı bilimsel makale halinde de derlenerek EKLER kısmındasunulmustur.Anahtar Kelimeler: Kablosuz Alan Agları, Binaiçi yayılım, Propagasyon Yol Kaybı, YapaySinir Agları, Levenberg-Marquardt
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Mikro Hücre KAA Konfigürasyonu; Yol Kaybı Kavramı; Dielektrikten Yansıma