1980 sonrası Türkiye`de ihracat ve ihracatı teşvik tedbirlerinin gelişimi ile bunların işletmeler üzerindeki etkileri - Karadağ, Ayşe Anıl (My University, 1994)
Bu çalışmada temel amaç, Türkiye ihracatının ve ihracatı teşvik ted- bMerinin, ekonomimizin dönüm noktalarından olan 24 Ocak 1980 Karar lan sonrasındaki gehşimini ve bunların Türk işletmeleri üzerindeki etkileri ni ele almaktır. Bu yapılırken 1980 öncesine de değinilmiş, uygulanan ekonomik politikaların zaman içindeki gelişimi anlatılmıştır. Birinci Bölümde, ihracatımızın 1980 yılı öncesinde ve 1980 yılı son rasında ekonomik konjoktürdeki gelişmelere paralel olarak gösterdiği yapısal değişim, tablolar yardımıyla vurgulanmıştır. Tezin asıl konusunu 1980 sonrası ihracatımız oluşturmaktadır. Buna rağmen, Türkiye'nin bu tarihten önce uzun bir süre "İthal İkameci Sanayi leşme Stratejisi" uygulamış olması ve bunun da 1980 sonrasındaki "İhracata Dönük Sanayileşme Stratejilerine" dayanak oluşturması nedeniy le, 1980 öncesi ekonomik yapının da bir değerlendirmesi yapılmıştır. İkinci Bölümde, 1980 yılında yaşanan köklü değişikliklerle ortaya çıkan ihracat mevzuatı ayrıntılı olarak ele alınmış, bu kapsamda ihracat ya pabilmenin şartlan üzerinde durulmuştur. Tezin üçüncü bölümünde, İhracat Rejimi Karan ve Yönetmeliğine göre yapılan ihracat yöntemleri sıralanmış, bunlara ait muameleler ile özel ve ortak hükümler anlatılmıştır. Dördüncü Bölümün ilk kısmında, Türkiye'de uygulanan ihracatı teşvik politikalarının tarihsel gelişimi, 1923-1960 Dönemi ve 1960 sonrası Planlı Dönem olmak üzere iki süreçte ele alınmıştır. Her plan dönemi de, özellikleri ve ihracat konusunda getirdiği görüşler açısından ayn ayn ince lenmiştir.vm Bu bölümün ikinci kısmında ise 1980 sonrasında uygulamaya giren ihracatı teşvik araçları genel bir bakış açısıyla sınıflandırmaya tabi tutula rak ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Bu bölümde ayrıca ihracat ve ihracatı teşvik tedbirlerinin işletmeler üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Son bölüm olan beşinci bölümde de, işletmeler açısından Türkiye'de uygulanan iharacatı teşvik tedbirleri konusundaki görüş ve öneriler ile tezin tümüne ait bir değerledirmenin yapıldığı sonuç kısmı yer almaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1994
Keywords: İktisadi kalkınmaekonomik politikalar ve ihracat; Türkiyede ihracatı düzenleyen mevzuat ve ihracat yapabilmenin şartları