Kimyasal reaksiyon mühendisliğinde modelleme ve bilgisayar uygulamaları - Tezel, Aynur (My University, 2000)
Kimyasal reaksiyon mühendisliği, moleküler kütle taşınım olaylarıyla kimyasal ve biyokimyasal proseslerin kinetik ve dinamiğiyle ilgilenmektedir. Fermentasyon prosesleri, katalitik deaktivasyon, proses kontrol, reaktör tasannu, kararlılık ve optimizasyon da diğer önemli araştırma alanlarıdır. Bu çalışmada kimyasal reaksiyon mühendisliğinin içerdiği konularla ilgili problexnlerin modellenmesi ve bilgisayar programı kullanılarak çözümü yapılmıştır. Modelleme yapılmasının amacı, herhangi bir fiziksel veya kimyasal olayı laboratuvara götürmeden kağıt üzerinde matematiksel denklemlerle ifade ederek ortaya koymaktır. Problemlerin çözümünde kimya mühendisliğinde önemli bir yeri olan ve kullanım kolaylığıyla da bilinen Mathcad programı kullanılmıştır. Mathcad burada el ile çözümü çok zaman alan veya hassas sonuçlara ulaşılamayan problemlerin çözümünde kullanılmıştır. Bu problemler incelendiğinde Mathcad programının kimya mühendisliğine sunduğu kolaylıklar görülecek ve Mathcad programı hakkında genel bir fikir edinilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Kimyasal reaksiyon mühendisliği; Moleküler kütle taşınım olayları; Biyokimyasal proseslerin kinetiği ve dinamiği