Pasternak zeminine oturan sonlu bir kirişin asimetrik tekil yük etkisi altındaki statik davranışının incelenmesi - Odabaş, Mustafa Kerem (My University, 2006)
Bu çalışmada, çekme almayan Pasternak zeminine oturan bir sonlu kirişin tekil yük etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Kiriş üzerine uygulan tekil yük simetrik ya da asimetrik biçimde uygulanabilmektedir. Probleme ait diferansiyel denklemler elde edilirken, kirişin zemine tam batmadığı ve Bernoulli-Euler hipotezinin geçerli olduğu kabul edilmiştir. Zeminin çekme gerilmesini aktarmaması nedeniyle, kiriş zeminden ayrılmakta ve ayrılma noktalarının koordinatları (temas boyu) bilinmediğinden problem lineer olmayan bir karakter göstermektedir. Giriş bölümünde elastik zemin modellerinden ve yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir. 2. bölümde ayrılma ve temas bölgeleri için diferansiyel denklemler elde edilmiş ve gerekli boyutsuzlaştırmalar yapılmıştır. 3. bölümde kirişin çökme denklemlerinin çeşitli parametrelere göre çözümleri verilmiştir. Son bölümde ise temas boyunun çeşitli parametrelere göre değişimi ile taban basıncı, kesme kuvveti, eğilme momentinin değişimi şekiller yardımıyla verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Zemin modelleri; Problemin formülasyonu; Sistem ve denge denklemleri