The Research of cogenaration and economic power supplement in textile production - Çankaya, Ayşe (My University, 2001)
1986 yılına kadar henüz doğal gazla tanışmanın Türk topluluğu, doğal gazın ülkemize sunduğu avantajlar sayesinde, büyük şehirlerde hava kirliliğini önlemiş, enerji üretiminde çevrim randımanı %55'lere varan kombine çevrim santrallarının ve %90'lara ulaşan kojenerasyon sistemlerinin yapımım gerçekleştirmiştir. Doğal gaz bir ölçüde Türkiye'nin sosyo-ekonomik hayatında bir reform yaratmıştır. Daha güvenilir ve daha ucuz bir enerji kaynağına sahip olmak üzere enerji politikalarını ileri ve verimli teknolojilere yatırım yaparak yenileyen Pisa Tekstil ve Boya Fabrikaları A.Ş (İstanbul) tarafından satın alınan doğal gaz motorlu birleşik ısı ve güç sistemi (kojenerasyon), genel olarak tanıtılmakta ve sistemin tasarımında dikkate alman hususlar irdelenmektedir. Sistem gerek doğal gaz gerekse propan yakıtları ile işletilebilmekte olup, Şubat 1996 'dan bu yana yüksek bir verimle elektrik ve ısı üretilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Otto çevrimi; Pisa tekstil boya fabaş faaliyet proje işlemi; Kojenerasyon sisteminin tarifi