Mostar kenti örneğinde konut alanlarının yeniden üretim sürecinin değerlendirilmesi - Engincan, Pınar (My University, 2009)
?Mostar Kenti Örneğinde Konut Alanlarının Yeniden Üretim Sürecinin Değerlendirilmesi? başlıklı doktora tezinin yola çıkış noktası, `bir kentin konut alanlarının yeniden üretimini, üretim sürecinde rol alan karar mekanizmasının tüm merkezi ve yerel yönetsel erki ile taşeron, girişimci, kullanıcı gibi uygulama sürecinin aktörleri ve rollerini, bir bütünün parçaları olarak kabul ederek, konuyu söz konusu aktörler ve rolleri bağlamında tartışmanın, plan yapmak ile uygulamak arasındaki ilişkiyi güçlendireceği' olmuştur.Özellikle, sosyalist sistemden kapitalist sisteme geçen ülkelerde yaşanan dönüşümler göz önüne alındığında konut alanlarının üretiminde rol alan aktörlerin rollerinin değişmesinin yanı sıra üretim sistemine yeni aktörlerin katıldığı bilinmektedir. Söz konusu aktörler ? roller üzerinden üretim sürecini ve süreçteki değişimleri değerlendirebilmek için sistem değişikliği yaşayan ülkelerin konut üretim sistemleri ele alınmıştır.Doğu Avrupa'da üretim sistemini belirleyen konut politikaları ile bir yandan sistemdeki tüm aktörler yeni roller edinirken, bir yandan da yeni sistem yeni aktörleri ortaya çıkarmıştır. Çalışma kapsamında odaklanılması gereken asıl konu ?konut alanlarının yeniden üretimi? olduğundan konut stokunun yeniden yapılandırılması için kurgulanan politik sistem ve sistemde rol alan aktörler özellikle merkezi yönetim ve yerel yönetim düzeyinde detaylı olarak incelenmiştir.Söz konusu ülkelerin deneyimlerinden yola çıkılarak, yine bir Doğu Avrupa ülkesi olan Bosna?Hersek'te Mostar Kenti özelinde konut alanlarının yeniden üretimi konusunda yaşanan problemlerin çözümüne yönelik aktörler ve roller üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.Bu değerlendirmeler ve dünyada kentsel yeniden üretime yönelik bilgilerin ışığında Mostar'da konut alanlarının yeniden üretim sürecinde tespit edilen eksikliklerden yola çıkılarak kentte herhangi bir konut alanının yeniden üretimi için kullanılabilecek olan kurumsal bir yapı geliştirilerek önerilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Konut politikası; Mostar; Güneydoğu Avrupa