Mekan organizasyonu ve biçim kavramlarının Tarihi yarımada örneğinde incelenmesi - Yollu, Duygu (My University, 2006)
Çalışmanın anahtar sözcükleri "mekan", "mekan organizasyonu", "biçim" kavramlarıdır. Çalışma bütününde, kentsel tasarım perspektifinde, mekan, mekan organizasyonu ve biçim kavramları, kavramsal ve kuramsal açıdan tanımlanmıştır. Çalışma süresince edinilen kavramsal ve kuramsal temeli mekansal sisteme oturtabilmek, örnekleyebilmek adına sahip olduğu mekansal zenginlik, tarihsel deneyim ve geçirdiği değişim ve dönüşüm nedeniyle örnek alan olarak Tarihi Yarımada seçilmiştir. Tarihi Yarımada, üçüncü boyutta mekan, biçim ve mekan organizasyonu kavramlarının kavramsal ve kuramsal tanımlamalarına örnekler içermenin yansıra sahip olduğu tarihi kültürel değerleri ile kentsel mekanı dördüncü boyutta(zaman) ele alma imkanı da tanımaktadır. "Mekan" , "mekan organizasyonu" ve "biçim" konularında yayınlanmış yerli yabancı birçok kaynak taranarak hazırlanan ve kavramsal ve kuramsal çerçevede ele alınan çalışma ile -Tarihi Yarımada örneği dolayısıyla- çok çeşitli açılımları olan ve geniş perspektifte ele alınması gereken "mekan organizasyonu ve biçim" konularında yapılacak çalışmalar için bir başlangıç kaynağı oluşturulması amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında Tarihi Yarımada bütününde yapılacak müdahalelerde kentsel tasarım bilim alanı araç olarak seçilmiş, yapılan değerlendirmelerde kentsel tasarımın kuramsal yaklaşımı aracılığı ile noktasal ölçekten, üst ölçeğe kadar geniş perspektifte, alana yapılacak her tür ve ölçekteki müdahaleden alanın bütününün etkileneceği ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Kentsel mekan kavramı; Tarihi yarımada; Mekan organizasyonu kavamı