Konya Kilistra (Gökyurt) tarihsel yerleşimi mekânsal gelişimi ve koruma önerileri - Arıtan, H. Sümeyye (My University, 2010)
Bu çalışma, Konya İli'ne bağlı Kilistra'nın geleneksel yerleşim dokusunun ve bu dokuyu oluşturan yapıların incelenmesi, koruma sorunlarının tespit edilerek bölgenin özelliklerine uygun çözüm önerilerinin getirilmesini amaçlamaktadır.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, çalışmanın amacı, kapsam ve yöntemi anlatılmıştır.İkinci bölümde, yerleşimin fiziksel ve tarihsel oluşum ve gelişimi incelenmiştir. Yerleşimin topografik, coğrafi ve fiziksel özellikleri ve tarihsel gelişiminin geleneksel doku ve yapılar üzerindeki etkisi incelenmiştir.Üçüncü bölümde, geleneksel yerleşimin mevcut durumunun tespit edilebilmesi için yerinde yapılan analiz çalışmaları, sayısal veriler haline getirilerek değerlendirilmesi yapılmıştır.Dördüncü bölümde, geleneksel dokunun genel oluşum ve gelişim özellikleri ile dokuyu oluşturan konut yapılarının mekânsal biçimlenişi ve tipolojik özellikleri yerinde yapılan analiz ve belgeleme çalışmaları doğrultusunda tanımlanmaya çalışılmış, daha sonra da tek yapı ölçeğinde konut yapılarının detaylı anlatımı yapılarak krokileri çizilmiştir.Ayrıca konut dışı yapıların doku biçimlenişine etkisinin belirlenmesi ve yakın çevrede bulunan kaya oyma yapıların incelenerek erken dönemdeki sosyal yapının devamlılığının ve günümüz yerleşimine yansımalarının araştırılması için, yerleşimde ve yakın çevredeki konut dışı yapılar incelenmiştir.Beşinci ve son bölümde elde edilen veriler ışığında yerleşimin koruma sorunları değerlendirilerek çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Kilistra geleneksel yerleşim dokusu; Geleneksel yerleşim dokusu