İndüksiyonla ısıtma sistemlerinin incelenmesi ve bir uygulama devresinin gerçekleştirilmesi - Dereci, Servet (My University, 2011)
Indüksiyonla ısıtma sistemleri günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle yarıiletken anahtarlama elemanlarının, teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte maliyetleri azalmış ve mutfak uygulamalarında kullanımı yaygın hale gelmiştir.Bu çalışmada indüksiyonla ısıtma sistemleri anlatilmis ve induksiyonla isitma sistemlerinde kullanilan guc kaynaklarindan bahsedilmistir. Ayrica yuksek frekansli sistemlerde olusan anahtarlama kayiplarini azaltmak icin kullanilan yumusak anahtarlama teknikleri anlatilarak, mutfak uygulamalarinda kulanilan bir induksiyonla isitma sisteminin simulasyonu ve uygulamasi yapilmistir.Uygulamasi yapilan kısmi rezonanslı inverter sisteminde devrenin kontrolu pic mikroislemcisiyle ile saglanmistir. Sicaklik geri beslemesi alinarak isitilacak malzemenin istedimiz referans sicakliga kadar isinmasi saglanmistir.Ayrica Uygulama devresinde sifir gerilimde gecis kullanılarak, devre üzerindeki anahtarlama kayıpları azaltılmıştır.Yapılan deneyler sonucunda, mutfak uygulamalarında kullanılan indüksiyonla ısıtma sisteminin klasik elektrikli ısıtıcılara göre daha verimli olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: İndüksiyonla ısıtma sisteminin çalışma prensibi; Yumuşak anahtarlama sistemleri; Düşük frekanslı sistemler