Bazı bazalt malzemelerin manyetik alandaki elektriksel özellikler - Çınar, Meltem (My University, 2015)
Bazalt dünyanın yüzeyinde oldukça geniş yer kaplayan yaygın bir kayaç türüdür. Bu kayaç volkanik faaliyetlerin sonucunda yeryüzünü kaplayan ve içindeki bileşenlere bakıldığında çok zengin çeşitlilik gösteren bir yapı arz eder. Bu çalışmada Van İlinin farklı bölgelerinden toplanan üç farklı basalt örneği(KYZ-13.KYZ-24.CM 1) incelendi. Morfolojik analizi, mastersizer ölçümü, SEM analizi gibi bir takım deneysel ölçümleri yapılıp değerlendirildi. Toz halinde bulunan bu örneklerden pelletler oluşturuldu. Her bir örnek için ayrı ayrı Empedans Analizörü ile hem elektromanyetik alan yok iken hem de elektromanyetik alanın içinde elektriksel ölçümleri yapıldı. Ölçümler sonucunda dielektrik sabit, iletkenlik, dielektrik güç ve relaksasyon süreleri gibi parametrelerin frekansa bağlı olarak nasıl bir değişim gösterdikleri incelendi ve sonuçlar yorumlandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: Bazalt; Elektromanyetik Alan; Dielektrik sahip; İletkenlik