Akıllı binalarda kontrol elemanlarının incelenmesi - Duzelbayev, Nariman (My University, 2009)
Günümüzde hızla gelişmiş teknolojilerle beraber insanın hayat standardlarında yeni meydana gelmiş olan seçeneklerle kendilerimize ait günlük yaşam ihtiayaclarımızı çok kısa sürede çözmekteyiz. Doğru ve faydalı tedbirleri yapmada, icat edilen teknolojinin bina otomasyon alanında etüt edilen otomatik olarak binadaki havanın havalandırma otomasyon sistemi aracılığıyla iletilmesi ya da her hangi bir tekrardan geçen işlevi otomatik olarak çalıştırması veya günlük yaşamımızdaki çok kere yapıldığı hareketleri basitleştirmede ve kolaylaştırmada günden güne artan modern hayatımızı değiştirmektedir. Otomatik kontrol teknolojisinin son zamanları insana çok güçlü ve etkili imkanları hayata katmıştır. Otomatik kontrol binadaki sakinlere veya binadaki çalışan işçilere her yönden etkinlik sağlamaktadır. Kontrol tasarımında 1970'da bilgisayarın veri aktarımı hızlı şekilde iletmesinde ve bütün verileri çabuk işlem görmede otomatik kontrolün teknolojik açısından çok önemli bir seviye daha kat etti. Bunun ardından otomatik kontrolün endüstrinin hızlı ve daha etkili halde gelişmesini sağlamıştır.Örnek olarak bir binanın düzenli şekilde çeşitli seviyelerden işletilmesi için ve otomatik olarak sağlaması ve binanın bütün fonksiyonların çalışması, insanı barındırmada ve iş verme maksadında bu söz edilen binada çalışan insanlara ihtiyaç vardır. İlk binaların inşa edilmesinden itibaren orda yaşayan ve iş yapan insaların gereksinimleri günden güne değişiyor. Ve sonuç olarak her ihtiyacı karşılamak amacıyla gerekli olan binada ortamı sağlamasında tesisatlar daha karmaşık olmuş ve bu sebepten konforlu ortamı oluşturmasında akıllı binaların otomatik kontrol yardımıyla bina yönetimi önem kazanmıştır.Anahtar Kelimeler : Bölgeleme, devre, fan, kontrölor, ölçülmüş değişken , vana.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1bölgeleme; 2 ölçülmüş değişken; 3kontrölor