Biodiesel yakıtı ile çalıştırılan belediye otobüsünün yakıt tüketimi koşullarının nümerik yöntemle etüdü - Acarbulut, Güneş (My University, 2007)
Bilindiği gibi petrol bazlı yakıtlar dizel araçlarda hâlihazırda geniş kapsamda kullanılmaktadır ve kullanım alanı gün be gün artmaktadır. Geçmiş elli yıla göz atılırsa petrol krizlerinin sosyal, ekonomik faktörlere ve belirli bölgelerde toplanmış olan rezervlerin konumlarına bağlı olarak ortaya çıktığı görülür. Enerjiyi yoğun olarak kullanan sektörler, araştırma geliştirme faaliyetlerini enerji talebinin artısına baglı olarak, alternatif enerji kaynaklarına ve mevcut enerjinin daha verimli biçimde kullanımına yöneltmektedirler. Bitkilerden üretilen biodizel yakıtı gerek çevresel avantajları gerekse düşük üretim maliyetleri dolayısıyla yükselen bir trenddir. Dünyadaki Gelişmiş ülkelerin birçoğu enerji politikalarına bağlı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmaya çalışmaktadırlar. Bu çalışmada önceden belirlenmiş bir güzergâh üzerinde şehir içi taşımacılıkta kullanılan bir belediye otobüsünde biodizel ve dizel yakıtının kullanımının yakıt tüketimine etkisi araştırılmıştır. Performans deneylerinin sonuçları özelleştirilmiş bir bilgisayar programına girilerek elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Seçilen güzergâhta biodizel kullanılarak yapılan ölçümler sonucunda güç ve fren torkunun azaldığı bununla birlikte özgül yakıt sarfiyatının da arttığı elde edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Malzemelerle uyuşabilirlik; Soğukta akış özellikleri; Kükürt özellikleri; Toksik etki