Bilgi toplumunda sanat müzelerinin rolü ve Türkiye'deki sanat müzeleri için öneriler - Uralman, Hanzade (My University, 2006)
Teknolojideki son gelişmeler ve bilginin artan önemi, batı toplumlarının geleneksel ekonomiden uzaklaşarak, sıklıkla "bilgi toplumu" olarak adlandırılan bir yöne doğru kaydığı savını yaygınlaştırmıştır. Bu tezde, bu yeni toplumsal görüşün değişik yönleri ve özellikle sanat müzesinin rolü üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Tezin temelindeki hipotez, "Bilgi toplumuna geçiş süreci yaşayan Türkiye'deki sanat müzelerinin, devamlı olarak bilgiyi sınırlı kullanmaları, toplumsal rollerini etkin bir biçimde gerçekleştirmelerini engeller" ifadesiyle belirlenmiştir. Çalışma konusunda temel fikirlere değinilen kısa bir girişin ardından, bilgi toplumunun değerlendirilmesi ve bu toplum yapısından bilgi sağlayıcısı olarak sanat müzesinin nasıl etkilendiği ortaya konmuştur. Daha sonra, bu daha detaylı bir çalışma olarak Türkiye özelinde biçimlendirilerek hipotezin doğruluğu test edilmiş ve kanıtlanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de sanat müzelerinde bilginin gelecekteki rolü için önerilerde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Bilgi toplumu; Sanat müzeleri