Kullanıcı katılımlı çevirimiçi coğrafi bilgilendirme sistemlerinin rekreasyon alanlarının daha efektif kullanımına yönelik olarak geliştirilmesi - Bulut Peynirci, Esra (My University, 2013)
Harita tabanlı coğrafi bilgi sistemleri kentlerin planlanması, yönetilmesi, kararların alınması gibi birçok karmaşık bilgiyi aynı anda analiz edebilmektedir. Kentte yaşayan bireylerin ortak taleplerini karşılamak için faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların hizmetlerini aksatmadan yerine getirebilmesi, bu kurum ve kuruluşların kent bilgisine sağlıklı bir şekilde hâkim olmasıyla mümkündür. Bu durum, kent planlamalarını pratik bir yol olarak harita tabanlı veri sağlayacak CBS ile ilişkilendirir. Web 2.0 ise internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı bir sistemi tanımlar. İşte bu araştırma, yerel kullanıcıların İstanbul özelinde rekreasyon alanları hakkında detaylı ve güncel bir veri tabanı oluşturulmasına yönelik olarak kullanılacak internet tabanlı (WebGIS) ve kullanıcı katılımlı (PAGIS) Coğrafi Bilgi Sisteminin ideal arayüz tasarımı kriterlerini incelemektedir. Bahsi geçen sistemleri bilgi toplama, depolama, işleme, değerlendirme ve paylaşımına yönelik süreçler üzerinden arayüz tasarımı kriterleri açısından ele almaktayım. Araştırmanın, kentte yönetim ve rekreasyonel olarak faaliyet gösteren kuruluşlar ile yerel halkın etkileşimini artıracak şekilde efektif bir çözüm yolu bulması hedeflenmektedir. Anahtar Kelimeler: Katılımcı Yaklaşımlı Coğrafi Bilgi Sistemleri,Rekreasyon Alanları, Yerel Yönetim, Arayüz Tasarımı, Veri Görselleştirme
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2013
Keywords: Katılımcı yaklaşımlı coğrafi bilgilendirme sistemleri; Rekreasyon alanları; Yerel yönetim; Arayüz tasarımı; Veri görselleştirme