Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin kaplama kaynağının incelenmesi - Çakır, Ufuk (My University, 2005)
ÖSTEMPERLENM Ş KÜRESEL GRAF TL DÖKME DEM RLER N KAPLAMAKAYNAĞININ NCELENMESUfuk ÇAKIRMakine Mühendisliği, Yüksek Lisans TeziÖstemperlenmiş küresel grafitli dökme demir (ÖKGDD), sahip olduğu mükemmel mekaniközelliklerinden dolayı son yıllarda önemli bir mühendislik malzemesi olarak ortayaçıkmaktadır. Bu özellikler, yüksek çekme dayanımı yanında iyi süneklik, iyi aşınma direnci,yorulma dayanımı ve kırılma tokluğunu kapsamaktadır. Bu araştırmanın amacı üretim veyakullanım sırasında hasara uğramış östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin onarımve/veya kaplama (dolgu) kaynağının incelenmesidir. Çalışma iki bölüme ayrılabilir. Birincibölümde östemperleme işleminin, ökgdd' in mekanik özelliklerine ve mikroyapısına olanetkisine temas edilmektedir. kinci bölümde östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirinkaynağında erimiş bölge ve ısı tesiri altındaki bölgenin içyapı analizlilerine temasedilmektedir. Ökgdd'in üretiminde ve onarımında kaynağın önemine, kaynak prosedürüne,ökgdd ana metal ile kaynak metalinin mekanik özellikleri arasındaki farklılığa, kaynaklıbirleştirmede faz dönüşümünün ve içyapı karakteristiğinin önemine değinilmektedir. Ekolarak önısıtma, dolgu metali, ısı girdisi ve yüzey kaplama prosesi gibi proses değişkenleri deincelenmektedir.Anahtar Kelimeler: Kaplama kaynağı, Elektrik ark kaynağı, Küresel grafitli dökme demir,Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demir.JÜR :1. Prof. Nurullah GÜLTEK N (Danışman) Kabul tarihi: 14.11.20052. Prof. Dr. Hüseyin SÖNMEZ Sayfa sayısı: 1453. Prof. Dr. Adem BAKKALOĞLU
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Dökme demirin östemperleme ısıl işlemi; Küresel grafitli dökme demirin kaynağı; Kaplama kaynağı; Elektrik ark kaynağı; Küresel grafitli dökme demir; Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demir