Ürün yüzey hatalarının yayınım tabanlı görüntü işleme algoritmaları ile tespiti - Zeki, İsmail Macit (My University, 2011)
Bu tez çalışmasında ürün yüzey hatalarının, Antigeometrik yayınım, Anizotropik yayınım ve Anizotropik yayınım için geliştirilen uyarlanabilir sabit ve değişken katsayılı yayınım yaklaşımları ile tespiti amaçlanmıştır. Anizotropik yayınım yaklaşımlarında, PM-1, PM-2, Charbonnier, Chao ve Tsai, FAB fonksiyonları kullanılmıştır. Yayınımın başlangıç yumuşatma ve keskinleştirme parametreleri, ilk olarak kullanıcı tarafından belirlenmiş, daha sonra istatiksel yöntemlere bağlı olarak ayarlanmıştır. Ayrıca, başlangıç parametreleri görüntüdeki piksellerin ortalaması ve standart sapmasına bağlı olarak iterasyon boyunca görüntüye uyarlanabilir olarak değiştirilmiştir. İterasyon sayısı, farklı ürün yüzeylerine göre kullanıcı tarafından seçilmiştir.Çalışmamızda, özellikle belirgin olmayan ürün yüzey hataları üzerinde çalışılmıştır. Bunun için veri olarak, daha önce literatürde kullanılan yüzey hataları temel alınmıştır. Daha sonra uyarlanabilir sabit ve değişken katsayılı yayınım yaklaşımları ve yaklaşımlar için, yetersiz aydınlatma altında alınan parke yüzey görüntüleri üzerinde uygulamalar yapılmıştır.Çıkan sonuçlar analiz edilmiştir. Fonksiyonların birbirlerine göre üstünlükleri ve eksiklikleri kıyaslanmıştır. Parke yüzeylerinde, uyarlanabilir değişken katsayılı yaklaşımı için PM' in 2. fonksiyonu seçilmiştir. Başlangıç parametrelerinin görüntüye uyarlanabilir olarak seçilmesiyle, zaman kaybının önüne geçilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Görüntü formatları; Lablasyen tabanlı kenar bulma; Türevlerin hesaplanması