Çocuklara Rehber mecmuası (İnceleme, tahlili fihrist, seçme yazılar) - Kar, Merve (My University, 2020)
Çocuklara Rehber, 10 Nisan 1313 ile 10 Ağustos 1316 (Rumî) tarihleri arasında haftalık olarak yayımlanan bir çocuk dergisidir. Bu tez çalışmasında, Çocuklara Rehber dergisinin yayımlanan 173 sayısından ulaşılabilen 166'sının incelemesi yapılmış, yazar isimlerine ve konulara göre derginin fihristi çıkarılmıştır. Tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Çocuklara Rehber'in çıkarıldığı dönemin özelliklerinden ve çocuk dergiciliğinin tarihçesinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde, derginin yayın periyodu, yazar kadrosu, şekil ve içerik özellikleri hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde yazar adlarına ve konulara göre fihrist yer almaktadır. Dördüncü bölüm Çocuklara Rehber dergisinden seçilen metinleri içermektedir. Beşinci bölümde ise derginin önem ve niteliğini ortaya koyan sonuç yazısı bulunmakta, bibliyografyaya ve eklere yer verilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Eski harfli çocuk dergileri; Osmanlı çocuk dergileri; Osmanlı çocuk edebiyatı; Çocuklara Rehber