Programlanabilir lojik kumanda cihazları ve endüstriye uygulanması - Özdemir, Engin (My University, 1994)
Bir programlanabilir lojik kumanda cihazı (PLC), birçok tipte çeşitli güçlüklerde kontrol fonksiyonlarını gerçekleş tiren kullanıcı dostu elektronik bir bilgisayardır. PLC, bilgisayar kullanımında usta olmayan bir kişi tarafından da programlanıp işletilebilir. PLC, açılıp kapanan bir sistemle işletilebildiği gibi değişken çıkış gerektiren bir sistemle de çalıştırılabilmektedir. Birinci bölümde, PLC tanımı yapılmaktadır. Röle lojik ve bilgisayarlı sistemlerin bugün kullanılamakta olan PLC'lere kadar tarihsel gelişimi anlatılarak kontrol sistemlerinde PLC kullanımının avantaj ve dezavantajları açıklanmaktadır, ikinci bölümde PLC yerleşim düzeni, PLC kontrolundaki lojik prensipler ve PLC arasındaki bilgi alışverişini sağlayan iletişim arabirimlerinden bahsedilmektedir. Üçüncü bölüm, PLC iç yapısı ve işetimi ile iç yapı bloklarını içermektedir. Dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerde ise giriş çıkış arabirim tipleri ile giriş çıkış elemanı olarak kullanlan aygıtlar tanıtılmaktadır. Yedinci bölümde PLC programlama metodları açıklanmaktadır. Sekizinci bölümde ise kullanımı en kolay olan merdiven programlamadan bahsedilmektedir. Son üç bölüm ise PLC'nin tipik endüstriyel uygulamaları ile ilgilidir. Dokuzuncu bölümdeki program çözümleri hem merdiven diyagram olarak hem de BASIC program olarak verilmektedir. Onuncu bölümde tipik endüstriyel uygulamalar açıklanmaktadır. Son olarak da onbirinci bölümde tipik bir endüstriyel robotun PLC ile kontrolü geliştirilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: PLC fonksiyonları; PLC’ lerin temel esasları; yapı ve iletişim giriş / çıkış ara birimleri; dijital ara birim elemanları; analog ara birim elemanları; PLC programlaması