Malzeme ihtiyaç planlaması ve üretim kaynakları planlaması sistemleri - Kaleli, Mehtap (My University, 1995)
Günümüzde başdöndürücü bir hızla gelişen teknoloji başta kişilerin istek ve ihtiyaçları olmak üzere birçok köklü değişime neden olmuştur. Bu istek ve ihtiyaçları gidermeye yönelik bir faaliyetler zinciri olan üretim çalışmaları da giderek karmaşıklaşmış ve bu karmaşıklığın giderilmesi amacıyla bilgisayar kullanılması sonucu daha prodüktif çözüm yollan gündeme gelmiştir. Birim üretim maliyetini azaltmak için çeşitli envanter kontrol tekniklerinin kullanılması bu noktada giderek önem kazanmıştır. Bu envanter kontrol tekniklerinden biri de " Malzeme İhtiyaç Planlaması ( MİP ) " sistemidir. MİP, bilgisayara dayalı bir envanter kontrol tekniğidir. Bu sistem yardımıyla işletmenin üreteceği son ürünlere ait Ana Üretim Planı, bu son ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve parçalara ait daha detaylı planlara dönüştürülür. Bu çalışmada MİP sisteminin genel çalışma prensipleri ve hesaplama şekli ele alınmıştır. Ayrıca Ekonomik Sipariş Miktarı - ESM, Parti - Parti Sipariş Verme, En ? Düşük Toplam Maliyet, Parça - Periyot Algoritması gibi çeşitli parti büyüklüğü belirleme yöntemleri de bir uygulama ile birlikte incelenmiştir. Bu çalışmanın son bölümünde ülkemiz için de oldukça yeni bir sistem olan " Üretim Kaynaklan Planlaması ( MİP II ) " ele alınmıştır. Bu sistem, Malzeme İhtiyaç Planlamasına ilaveten fînans ve pazarlama ile ilgili fonksiyonlan da içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Malzeme ihtiyaç planlaması; envanter kontrol sipariş üretim