Türk Telekomünikasyon A.Ş.'de elektrik enerjisi tüketiminin yapay sinir ağları ile yerel tahmini - Kaya, Yıldıray (My University, 2010)
Sektöründe büyük paya sahip bir şirkette, geleceğe yönelik mali analizlerde önemli bir yer tutan enerji tüketiminin tahmin çalışması yapılarak şirketin enerji politikasını belirlemesi amaçlanmıştır.Telekomünikasyon ve enerji sektörü ülkelerin kalkınmasında ve gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde etken olan sektörlerdir. Enerjisiz bir telekomünikasyon günümüzde düşünülemez. Kesintisiz iletişimin sağlanması için her türlü enerjiye ihtiyaç olabilmektedir. Bu bağlamda, elektrik enerjisi en çok ihtiyaç duyulan enerjidir.Elektrik enerjisi tüketimini etkileyen faktörler adsl abone sayısı ve sıcaklık değerleri olarak belirlenmiştir. Elektrik enerjisi tüketim tahmini için yapay sinir ağları modelleri türetilmiştir. Bu modellerin karşılaştırmalı analizi yapılarak hata oranları bulunmuştur. En iyi sonucu veren yapay sinir ağı olan MLP ile de gelecek on yıla ait tüketim tahmini gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, elektrik enerjisi tüketiminin, adsl abone sayıları ile sıcaklık değerlerine ne kadar bağımlı olduğunu araştırmak amacıyla regresyon analizi yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağları, telekomünikasyon, enerji, enerji tüketim tahmini
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Enerji ve telekomünikasyon sektörü; Kinetik enerji; Yapay sinir ağları (YSA) ve regresyon analizi