Minimalist mekanların tasarım özellikleri ve görsel niteliklerinin mimarlığın bazı temel öğeleri aracılığıyla konut tipolojisi kapsamında incelenmesi - Nergiz, Fatma (My University, 2005)
Minimalizm günümüzde tasarımın olduğu her alanda etkisini göstermektedir. Minimalizm kavramı her eyden önce bir yaşam felsefesi olarak algılanmakta ve minimalist mekanlar, yalın görünümün altında bir düşünce sisteminin olduğu göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Konut ise sadece barınak değil, aynı zamanda bir insanın ve toplumun,kültürel özelliklerini ve yaşama biçimini en iyi yansıtan yapı türüdür. Bu araştırma Minimalizm kavramının konut tipolojisi kapsamında özünü kavrayabilme çabasının bir sonucudur. Araştırma, Minimalizm kavramını var eden düşünce sistemlerini ve minimalist düşünce biçiminin mekanlara yansımasını ortaya koyarak, bu kavramın özünü kavrayabilmeyi amaçlamaktadır. Buradan hareketle, tez altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde, Minimalizm kavramının tanımları yer almaktadır.Üçüncü bölüm, mimarlık ve tasarım ortamında Minimalizm kavramının araştırıldığı bölümdür. Öncelikle, Minimalizm tarihsel süreç içinde incelenerek, daha sonra da minimalist yapı örnekleri irdelenmektedir. Dördüncü bölüm, konut iç mekanı ile sınırlı olup, konut iç mekan kavramı tanımlandıktan sonra, yaşam biçimlerinin Minimalizm ile bağdaştığı Japon ve Anadolu konut mekanı üzerinden incelenmektedir. Beşinci bölümde ise, minimalist düşüncenin mekanlara yansımasının görülebileceği, minimalist mekan özellikleri mimarlığın temel öğeleri aracılığıyla açıklanmaktadır. Son olarak da, araştırmadan çıkarılan sonuçlar verilmektedir. Araştırma sonucunda, minimalist mekanların özellikleri incelendiğinde, minimalist düşünce ve yaşam biçiminin somut olarak mekanlara nasıl yansıdığı görülmüştür. Yapılan değerlendirme sonucunda, Minimalizm'in amacının yaşamın ve içinde yaşanılan mekanın özüne ulaşabilmek, onu ortaya çıkarabilmek olduğu saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Minimalizm; Minimalist mekan; Minimal yaşam; Japon konut mekanı; Geleneksel Türk konutu mekanı