P- tert-butilkaliks 4 arenlerin türevleri ve Pd(II) kompleksinin sentezi - Özdemir, Yüksel (My University, 2001)
Kaliks[n]arenler, genellikle formaldehit ve p-alkil fenollerin baz katalizörlüğünde elde edilen makrosiklik bileşikleridir. Adlandırma D.Gutsche tarafından yapılmıştır ve vazoya benzer yapısından dolayı Latince vazo anlamına gelen "kaliks" kelimesinden türetilmiştir. Kaliksarenler iki genel yöntemle sentezlenmişlerdir. Birincisi, uzun ve çok adımlı Hayes ve Hunter yöntemine bağlı olarak sentez, diğeri Zink-Cornforth yöntemiyle sentezlenen formaldehit ile p-sübstitüe fenolün baz katalizörlü kondensasyonudur. Kaliksarenlerin vazo şeklindeki yapıları, yeni ev sahibi moleküllerin elde edilmesi için çok kullanılmıştır. Aynı zamanda kaliksaren türevleri katyonlarla veya nötral moleküllerle kompleks oluşturabilirler. Bu çalışmada önce p-tert-butilkaliks[4]arenin fenol grupları 1,3 metoksi grupları ile seçici olarak yer değiştirildi. 5,1 l,17,23-tetrakis(l,l-dimetiletil)-25,27-dihidroksi-26,28-dimetoksi kaliks[4]aren (Cı) elde edildi. İkinci adımda Cı bileşiği 5,11,1 7,23- tetrakis( 1,1- dimetiletil)- 25,27- dimetoksi -26,28- [ (N.N'-dimetiltiyokarbamoil) oksi ] kaliks [4] aren (C2) e dönüştürüldü. (C2) bileşiğinin OCSNMe2 gruplarının termal yer değiştirmesi Newman-Karnes yöntemiyle yapıldı. 5,1 l,17,23-tetrakis(l,l-dimetiletil)-25,27-dimetoksi-26,28- [(N,N'-dimetilkarbamoil)tiyo]kaliks[4]aren (C3). Son olarak, (C3) bileşiği LİAIH4 ile indirgendi 5,1 1, 1 7,23- tetrakis( 1,1- dimetiletil)-25,27-dimetoksi-26,28-ditiyokaliks[4]aren (C4) ve bu tiyol türevinin Pd(II) kompleksi sentezlendi.(Cs). Pd komplekslerinde C4, metal oranlan Pd (II) / C4, 1/2 olarak bulundu. Tepkimelerin bütün adımları UV, İR, NMR, MS, spektrumlarından alınan sonuçlar ile karşılaştırıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Kaliksarenler; Modifiye zinke-cornforth işlemi; Fenol türevi niederl-högberg işlemi